hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zelena akcija o izboru novog ministra: Crveno na semaforu za zelene politike!

51659047914 14bda1952b k

Odabirom novog ministra gospodarstva i održivog razvoja, premijer Plenković pokazuje da namjerava zadržati postojeće stanje tog resora, dok zelenim politikama daje crveno svjetlo.

Izbor Davora Filipovića za ministra, koji nema iskustva u ovom resoru i tek mora pohvatati konce, a trebao bi nas izbaviti iz klimatske i energetske krize, u najmanju ruku izaziva skepsu. Zabrinjavajuć je i pristup premijera koji na poziciju za područje zaštite okoliša ponovno bira ekonomista te koji je zaštitu okoliša i prirode “utopio” u sektor gospodarstva i energetike i njemu je podredio. 

Novi ministar ne smije ići stopama bivšeg ministra, Tomislava Ćorića, i služiti kao glasnogovornik plinske industrije te favorizirati štetne projekte na fosilna goriva poput LNG terminala ili pak daljnjeg istraživanja plina i nafte u Hrvatskoj. Upravo suprotno, nužan je ozbiljan iskorak po pitanju klimatskih i okolišnih politika. Naime, u mandatu novog ministra se trebaju donijeti važne strateške odluke o dekarbonizaciji, unapređenju sustava gospodarenja otpadom, reformi vodnog sektora te olakšavanju solarizacije krovova građana i građanki. 

Zelena akcija od ministra očekuje da u sve te procese uključi civilno društvo kao partnere te otvori kanale komunikacije po različitim temama poput gospodarenja otpadom, klimatskih promjena, energetske tranzicije, sudjelovanja javnosti u donošenju odluka u pitanjima okoliša itd. 

Minimum koji javnost očekuje jest da barem, poput njegovog prethodnika, ovaj novi ministar neće ogresti o korupciju i nove afere povezane s njegovim resorom.  

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.