hr en
  • change the contrast
  • change the font

Zdravi, sigurni i održivi menstrualni proizvodi su ljudsko pravo - ne luksuz!

Screenshot 3

Povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, Zelena akcija od donositelja odluka traži regulaciju kemikalija prisutnih u jednokratnim menstrualnim proizvodima i sustavne poticaje za korištenje onih višekratnih.

Naime, višekratne i održive menstrualne potrepštine dugoročno su ekonomski isplative, zdraviji su izbor za osobe s menstruacijom i smanjuju zagađenje jednokratnom plastikom. Potrebno je razbijanje tabua edukacijom i informativnim kampanjama, ograničavanje reklamnog prostora štetnoj industriji i financijski poticati (vaučeri) kupovinu višekratnih menstrualnih proizvoda - menstrualnih čašica ili diskova, platnenih uložaka ili upijajućih gaćica.

U tu je svrhu aktivistička grupa Zelene akcije, u suradnji s pokretom Break Free From Plastic, izradila kratki edukativni video. Cilj je širenje svijesti i informiranje javnosti o korištenju menstrualne čašice i ukazivanje na moguće štetne posljedice korištenja jednokratnih plastičnih tampona.

Ako postoji jedan problem na sjecištu zdravlja, okoliša (otpada) i osnaživanja žena*, to je svakako menstruacija. U Hrvatskoj se u javnosti, ali i među kreatorima politika, nedovoljno pozornosti pridaje ekološkim i zdravstvenim problemima vezanima uz menstruacije.


Za početak, način na koji se menstrualni proizvodi reklamiraju, prodaju, koriste i bacaju, održava na životu prastare tabue koji kontinuirano marginaliziraju menstruaciju i iskustvo iste. To je najvidljivije u reklamama koje menstruaciju prikazuju prljavom i promoviraju parfumirane jednokratne proizvode koji bi “trebali ublažiti” navodne “neugodne mirise”, no zapravo su prepuni plastike i štetnih kemikalija i nisu sigurni za korištenje. Međutim, navodni “neugodni mirisi”  proizlaze iz kulture posramljivanja, a ne iz stvarnih vagina. Najneugodniji mirisi nastaju u okolišu i na odlagalištima otpada gdje taj otpad kasnije trune. Uz to, takve reklame odaju dojam da je riječ o luksuznom, a ne esencijalnom proizvodu, dok cijene u trgovinama to i potvrđuju.

Nadalje, djevojčice* se uči da svoje menstruacije skrivaju, dječake da o njima ne pitaju, a razgovor o njima veže osjećaj srama i nelagode. Opasna strana toga jest što se pažnja ne obraća na štetu koju tamponi i higijenski ulošci od jednokratne plastike mogu učiniti ljudskom zdravlju i okolišu, dok je sigurna, zdrava i održiva višekratna alternativa i dalje nedostupna i nepristupačna.

---

*Pod 'žene' i 'djevojčice' se misli na nebinarnu društvenu kategoriju koja pokriva sve koji se s njom poistovjećuju, uključujući trans i interspolne osobe.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.