hr en
  • change the contrast
  • change the font

Završena provedba prekograničnog projekta „Živi Dunav“

Dunav projektno podrucje

Provedba dvogodišnjeg projekta "Živi Dunav" sufinancirana od strane Europske unije u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ureda za udruge Vlade RH, uspješno je završena.

Projekt je Zelena akcija provodila sa Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Javnom ustanovom Agencijom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije, Pokretom gorana iz Sremske Mitrovice i UNECO-om.

Naglasak projekta je na jačanju kapaciteta za zaštitu vrijednih prirodnih područja Srednjeg Podunavlja i održivom razvoju dunavske regije u Hrvatskoj i Srbiji. Posebna pozornost usmjerena je i na probleme ugroženosti biološke raznolikosti, onečišćenje rijeka, gubitak močvarnih staništa i drugih problema s kojima se susreću obuhvaćena zaštićena područja: Park prirode Kopački rit, Regionalni park Mura – Drava, Prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav u Hrvatskoj te Specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje, Karađorđevo, Zasavica, kao i Park prirode Tikvara i Park-šuma Junaković u Srbiji. 

U sklopu projekta organizirana je izložba fotografija pod nazivom "Srednje Podunavlje - srce Europske Amazone", predstavljena u sklopu 10 seminara koji su se organizirali za različite dionike Hrvatskog i Srpskog Podunavlja na kojima je zajednička rasprava prisutnih dionika dovela do važnih zaključaka o pozitivnim i negativnim trendovima u upravljanju i korištenju zaštićenih prirodnih područja, kao i o tome koliko i kako ta područja doprinose lokalnom razvoju.

Zaključci sa navedenih seminara poslužili su i u kreiranju Akcijskog plana zaštite i održivog razvoja Srednjeg Podunavlja koji je produkt rada znanstvenika i istraživača na analizama i istraživanju socio ekonomskog stanja, analizi poljoprivrede i ribarstva, analizi stanja turističke ponude te analizi zaštićenih i vrijednih prirodnih područja Hrvatskog Podunavlja. Na temelju pozitivnih i negativnih trendova u upravljanju i korištenju zaštićenih prirodnih područja Plan je razvio listu prioriteta i preporuka za očuvanje i održivi razvoj Hrvatskog Podunavlja.

Uz Akcijski plan, najznačajniji projektni proizvod jest fotomonografija Živi Dunav - jedinstvena knjiga u kojoj devet autora fotografija prikazuje skriveni svijet ove rijeke kao i njene rijetke i ugrožene životinjske stanovnike i staništa. Na 160 stranica u boji knjiga prikazuje zaštićena i vrijedna prirodna područja Dunava, Kopačkog rita i Rezervata biosfere u Hrvatskoj te Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje u Srbiji.

Kao glavne prijetnje ekosustavu Srednjeg Podunavlja valja istaknuti intenzivnu poljoprivredu i različite regulacijske zahvate koji su do sada uništila 80 % prijašnjih poplavnih područja uz Dunav. Svi zahvati koji pomažu dubljenju korita i ubrzavanju rijeke su neprijatelji ovog prirodnog fenomena i nisu ekološki održivi jer smanjuju snagu prirodnog poplavljivanja neposredne okoline i cijelog fenomena močvarno-riječne divljine. Akcijski plan zaštite izrađen u sklopu projekta doprinijeti će planiranju novih projekata zaštite prirode i održivog razvoja te izradi prostornih, strateških i drugih razvojno planskih dokumenata u regiji Srednjeg Podunavlja.

U prilogu se nalaze akcijski plan zaštite i fotomonografija u digitalnom formatu.

Documents

AKCIJSKI PLAN DUNAV

PDF 5.63 MB

FOTOMONOGRAFIJA ŽIVI DUNAV

PDF 6.55 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.