hr en
  • change the contrast
  • change the font

Uključite se u savjetovanje o ulozi škola u ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene

Metar 1

Tematska mreža edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj „METAR do bolje klime“ poziva dionike odgojno-obrazovnog sustava da sudjeluju u savjetovanju o ulozi ovog sustava u prilagodbi klimatskim promjenama i ublažavanja njihovih posljedica. Savjetovanje je otvoreno do 19. lipnja ove godine.

Jedan od posebnih ciljeva tematske mreže „METAR“ izrada je smjernica javnih klimatskih politika utemeljenih na dokazima. Tijekom konzorcijskog savjetovanja pokazala se potreba izrade smjernica na koji način odgojno-obrazovni sustav može pridonijeti, pa čak i postati prvak prilagodbe klimatskim promjenama, ublažavanja posljedica klimatskih promjena te doprinosa niskougljičnoj tranziciji.

Potreba za ovakvim Smjernicama dolazi iz nekoliko razloga. Prije svega, zbog svoje veličine i zato što priprema mlade ljude za život u neizvjesnim i nepredvidljivim okolnostima budućnosti, odgojno-obrazovni sustav igra i igrat će važnu ulogu u prilagodbi i ublažavanju posljedica klimatskih promjena i doprinosa niskougljičnoj tranziciji. Drugi razlog je što niz strateških dokumenata, kako domaćih tako i međunarodnih, opisuje ulogu i važnost odgojno-obrazovnog sustava u prilagodbi klimatskim promjenama. Treće, djeca i mladi izražavaju visoku zabrinutost stanjem okoliša i klime kao i nedovoljnim djelovanjem prilagođavanja klimatskim promjenama što pred odgojno-obrazovni sustav i odrasle općenito stavlja zadatak slušanja i odgovora na njihova pitanja i potrebe.

Nacrt smjernica, kao i njen sažetak za donositelje odluka u odgojno – obrazovnom sustavu, možete preuzeti ovdje, a sažetak za odgojno – obrazovne ustanove ovdje. Na istim poveznicama nalazi se i obrazac gdje možete upisati komentare na sadržaj.

Također, možete poslati komentare izravno na adresu e-pošte: bernard@zelena-akcija.hr.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.