hr en
  • change the contrast
  • change the font

Sve više prepreka pred Plominom C: I Japan ograničava financiranje termoelektrana na ugljen

Ugljen ne hvala

Članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u utorak su postigli dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvozne kreditne agencije.

Članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u utorak su postigli dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvozne kreditne agencije.[1] Ova odluka izgledno znači da japanske financijske i kreditne institucije (Japanska banka za međunarodnu suradnju [JBIC] i  Nippon izvozno i investicijsko osiguranje [NEXI]) neće financirati termoelektranu Plomin C. Ova vijest je osobito važna jer HEP pokušava sklopiti ugovor o izgradnji Plomina C upravo s tvrtkom iz Japana te je postojalo očekivanje da će se japanske financijske institucije uključiti u financiranje projekta.

S obzirom da su termoelektrane na ugljen među najvećim uzročnicima klimatskih promjena, nekoliko država poput SAD-a i Francuske već su ranije prestale financirati ugljen iz javnih izvora. Sada su Japan, Južna Koreja i Australija pristali na kompromis koji ih onemogućuje da u razvijem državama, u koje spada i Hrvatska, financiraju termoelektrane poput Plomina C.

“Prije nešto više od godine dana objavljena je informacija da bi komercijalne banke, JBIC i francuska izvozna kreditna agencija COFACE mogli financirati Plomin C[2], a sada niti jedan od tih izvora ne izgleda izvjestan”, komentirala je Pippa Gallop iz udruge CEE Bankwatch Network koja nadzire financiranje štetnih infrastrukturnih projekata.  “COFACE je u rujnu ove godine prestao financirati termoelektrane na ugljen, francuski Credit Agricole – donedavni financijski savjetnik za Plomin C – također je u rujnu prestao financirati termoelektrane na ugljen u razvijenim zemljama, dok će japanski JBIC financirati samo najefikasnije postrojenja, a Plomin C ne spada u tu kategoriju.”, dodala je.

“Dok čekamo službenu odluku Europske komisije o legalnosti dugoročnog ugovora o otkupu električne energije iz Plomina C, do medija dolazi sve više neslužbenih informacija kako će Europska komisija spriječiti potpisivanje ugovora, a financijski problemi za Plomin C se dodatno gomilaju zbog neuspjeha u osiguranju podrške banaka.“ , komentirao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. „Kada tome pridodamo da je britanska ministrica za energiju ovaj tjedan najavila kako će Velika Britanija u idućih 10 godina zatvoriti sve termoelektrane na ugljen, argumentirajući to potrebom za dekarbonizacijom energetskog sustava, jasno je da termoelektranama na ugljen dolazi definitivan kraj. Vrijeme je da napokon to shvate i hrvatska Vlada i HEP, da prestanu propuštati prilike za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te da odustanu od Plomina C.“

***

1. http://www.euractiv.com/sections/energy/oecd-agrees-deal-restrict-financing-coal-technology-319589

2. http://www.pfie.com/pfi-issue-536-september-10-2014/17024.issue?cmd=GoToPage&val=2

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.