hr en
  • change the contrast
  • change the font

Radimir Čačić obmanjuje javnost

Slika

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je u petak 10. kolovoza, govoreći o Termoelektrani „Plomin C“ (TEP C), u nekoliko segmenata obmanuo javnost.

U travnju ove godine predstavnik uprave njemačke tvrtke RWE, jednog od najvećih proizvođača električne energije u Europi, je na godišnjoj skupštini dioničara izjavio da RWE ne planira investirati u TEP C* (video snimku izjave možete pogledati ovdje). Gospodin Čačić je obmanuo javnost izjavom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli ovu informaciju. Ukoliko je tvrdnja g. Čačića o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je RWE na godišnjoj skupštini dao netočnu informaciju. Zbog toga smo kontaktirali njemačku partnersku udrugu kako bi nam pomogla utvrditi stvarnu poziciju RWE-a o ovom projektu.

Nadalje, g. Čačić je izjavio da se ovim projektom „poboljšava ekološko stanje“, što je također vrlo grubo manipuliranje činjenicama. TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ukoliko se izgradi TEP C, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš, već će doprinjeti zagađenju Labinštine i okolice.

Također, napominjemo da je za TEP C raspisan tek Poziv za iskaz interesa, iako HEP i g. Čačić pokušavaju prezentirati ovaj neobavezni „Poziv“ kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bez čega nije moguće niti započeti s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole.

Ovakvo grubo obmanjivanje javnosti je na žalost potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prate neprihvatljivo guranje ove termoelektrane od strane prvog potpredsjednika Vlade RH.

-----

*Zapis izjave predstavnika RWE

Engl: "You asked questions about other power plants in Eastern Europe and what our plans would be. Currently we don't have plans to invest in new power plants - coal fired power plants in Eastern Europe. Then there was a question concerning Plomin C, so currently no investment plan - Capex plan - as regards Plomin C. I hope I've answered all your questions."
(Capex = capital expenditure)

Hrv: „Imali ste pitanja o ostalim elektranama u Istočnoj Europi, te o našim planovima. Trenutno nemamo plan investirati u nove elektrane na ugljen u Istočnoj Europi. Zatim je bilo pitanje o Plominu C. Trenutno nemamo investicijski plan – Capex plan – vezan uz Plomin C. Nadam se da sam odgovorio na sva vaša pitanja“

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.