hr en
  • change the contrast
  • change the font

Predstavljanje druge knjige radova o klimatskim promjenama „Homo climaticum 2018.“

Homo climaticum 2018. vizual

Zelena akcija i Booksa (Udruga Kulturtreger) pozivaju Vas 16. ožujka u 18:00 u Klub Booksa (Martićeva 14d) na predstavljanje knjige „Homo climaticum 2018.“ - druge knjige domaće klimatske fikcije. Osim predstavljanja same knjige, te će večeri publika odabrati najbolju priču.

Knjiga je, kao i prošlogodišnje izdanje, nastala kao ishod natječaja Zelene akcije i Bookse za kratku prozu i poeziju o klimatskim promjenama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti naše planete i čovječanstva. U knjizi su objavljena 23 rada od preko 110 prijavljenih, a pet najboljih je ilustrirano te ulaze u uži krug za prvu nagradu u iznosu od 2.000 kn. Pet najboljih radova bit će čitano te će izbor najboljeg biti prepušten  publici.

Za vrijeme programa, autori_ce će imati priliku pričati o svojim radovima i o tome što ih je potaknulo da ih pišu. Kako autori_ce vide budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života? Kako su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose, svakodnevni život? O tome će se pričati u Booksi na predstavljanju knjige i razgovoru o klimi i klimatskoj književnosti.

Radovi su u knjizi i ove godine vrlo relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već ih i mi itekako osjećamo. Primjerice, Zadar je u svega nekoliko ljetnih tjedana prošle godine srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 h, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini simptom su klimatskih promjena te ih možemo očekivati i u budućnosti. Upravo takvi događaji potaknuli su autore_ice u „Homo climaticumu“ na promišljanje kakva budućnost nas očekuje ako nastavimo ovim putem kao civilizacija, ali i na promišljanje može li budućnost biti bolja.

Poveznica na Facebook događaj: https://web.facebook.com/events/2015334965346112/

Digitalna verzija „Homo climaticum 2017.“ može se preuzeti ovdje, a knjige je u međuvremenu prevedena i na engleski jezik te je krenula u međunarodnu promociju i može se preuzeti ovdje.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.