hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pravo na vodu je ljudsko pravo

Voda png

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije je danas (24.9.2018.) sudjelovao kao jedan od izlagača na okruglom stolu “Ljudsko pravo na vodu – je li vrijeme za zaštitu Ustavom?” održanom u uredu pučke pravobraniteljice.

U svom je izlaganju Ćerimagić istaknuo kako trenutno u Hrvatskoj nije identificirana namjera privatizacije usluge vodoopskrbe, ali da unatoč tome rizik od privatizacije postoji.

Taj se rizik nalazi u pritiscima da se djelotvornost sustava upravljanja vodnim uslugama rješava kroz njihovu privatizaciju. Međutim, iskustvo nam pokazuje da privatizacija vodnih usluga, u pravilu, znači pogoršanje usluge uz povećanje cijene. Unatoč tome, bez značajnih poboljšanja postojećeg sustava, pritisci za privatizacijom bit će sve snažniji.

Zelena akcija se zajedno sa svojim partnerima zalaže za reformu sustava pružanja vodnih usluga koji će omogućiti snažniju javnu i društvenu ulogu u upravljanju vodnim uslugama. Među ostalim, zalažemo se za participativno upravljanje vodnim uslugama u kojem će sami korisnici imati značajnu ulogu. Više o analizi sustava upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj i našim preporukama možete saznati iz naše publikacije “Naša voda” dostupne na OVOJ poveznici.

Ustavna zaštita ljudskog prava na vodu, kao zabrana sudjelovanja privatnog sektora u djelatnostima vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda (vodne usluge), nužan je preduvjet za očuvanje kontrole nad vodnim resursima te za unapređenje upravljanja vodnim resursima.

Pogledajte kratki prilog s okruglog stola na YouTube-u.

Documents

Naša voda - analiza upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj

PDF 3.68 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.