hr en
  • change the contrast
  • change the font

Pametne škole: Održan završni forum u Slavonskom Brodu

Završni forum projekta „Pametne škole“, na temu održivog upravljanja energijom u javnim objektima, održan je 18. lipnja 2019. godine u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Ovaj je projekt jedan od pozitivnih primjera kako se sami građani i građanke mogu uključiti u aktivnosti koje na razne načine doprinose borbi protiv klimatske krize.

U sklopu projekta završena je energetska obnova osnovne škole u Sibinju (RH), provedeno je niz edukativnih aktivnosti te održano natjecanje škola u štednji energije na kojem je sudjelovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i BiH. Dodatno, educirano je 42 zaposlenih u školama i javnim ustanovama o energetskom menadžmentu te podržano 19 mladih inovatora_ica na području primjene obnovljivih izvora energije kroz mentorstvo na solarnom kampu gdje su usavršili svoje inovacije.  

Ono što se ne može izraziti brojkama, ali predstavlja veliku vrijednost, su uspostavljeni osobni i institucionalni kontakti u prekograničnom području koji su već i za vrijeme trajanja ovog projekta rezultirali novim suradnjama, projektnim prijedlozima i jačem povezivanju ovih prostora.

Na početku foruma prikazan je kratki film o aktivnostima u projektu te je Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle prezentirao analizu troškova i koristi projekta. Slijedio je panel za  predstavnike općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije, korisnike javnih objekata (obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih sektora), upravitelje komunalnih tvrtki te zainteresirane građane i građanke.

Na panelu su uz moderatora Bernarda Ivčića iz Zelene akcije sudjelovali Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko posavske županije, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU,  Boris Čagalj, voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a, Tomislav Ilić ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  Daniel Rodik iz udruge DOOR. Tema panela bila je održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima te prilike koje su na raspolaganju za postizanje tog cilja.

Projekt „Pametne škole“ provodi se od lipnja 2017. godine na području Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona. Cilj je podržati i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećati energetsku učinkovitost u školskim objektima te osvijestiti javnost o društvenim i gospodarskim prednostima energetske učinkovitosti te korištenja obnovljivih izvora energije.

Cijela fotogalerija nalazi se OVDJE.

Prekogranični projekt „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje HR-BiH-MNE 2014. – 2020. Projekt provode: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija te udruge Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo – BED.

Documents

Energetska obnova zgrada javnog sektora (FZOEU, Pametne škole)

PDF 4.48 MB

Energetska obnova: Okolišni i društveni benefiti (DOOR, Pametne škole)

PDF 1.28 MB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.