hr en
  • change the contrast
  • change the font

Izvještaj s okruglog stola o Zaštiti od buke (18.10.2011.)

Buka

U Zelenoj akciji je 18. listopada održan okrugli stol naslovljen "Zaštita od buke u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi". Sažetak najvažnijih tema raspravljanih na okruglom stolu pročitajte u nastavku...

Predavanje naslovljeno Zakonodavstvo i politike EU o zaštiti od bukeodržano je 17 listopada 2011. u prostorijama Zelene akcije. Predavač je bio g. Michael Jäcker Cüppers, suradnik Njemačke savezne agencije za okoliš. G. Cüppers se u svom predavanju pružio osnovne informacije o zaštiti od buke, dao pregled politika EU o buci (pri čemu se detaljnije pozabavio pojedinim regulativama, a naročito Direktivom o buci (2002/49/EC)), iznio procjenu uspješnosti postojeće EU legislative, te dao neke preporuke za politiku zaštite od buke u Hrvatskoj, kao i za hrvatske nevladine organizacije. Prezentacija koju je g. Cüppers koristio na predavanju može se preuzeti ovdje, a video snimka predavanja pogledati ovdje.

Okrugli stol naslovljen Zaštita od buke u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi održan je dan kasnije, 18. listopada, također u prostorijama Zelene akcije. Izlagači na okruglom stolu bili su:
• Michael Jäcker Cüppers, suradnik Njemačke savezne agencija za okoliš
• Jasna Mesarić, Služba državne sanitarne inspekcije
• Zijad Lelić, GIS-PROM d.o.o.
• Predrag Vukadin, Brodarski institut d.o.o.
• Bernard Ivčić, Transportni program Zelene akcije

Iz izlaganja sudionika skupa nameće se zaključak da europska legislativa državama članicama u najvećoj mjeri ostavlja da samostalno utvrde standarde vezane uz izloženost buci koji bitno utječu na zdravlje građana te propisuje malo konkretnih rokova i konkretnih mjerila vezanih uz izloženost buci. Jedna od obveza koje propisuje EU legislativa je izrada tzv. "karata buke". Karte buke daju pregled prosječne razine buke u različitim dijelovima grada i važne su između ostalog kao podloga za prostorno planiranje (kako se primjerice ne bi stambene četvrti planirale u zonama s velikom razinom buke).

Jedan od problema na koji je na okruglom stolu upozorila većina sudionika jest kašnjenje s izradom karata buke u Hrvatskoj. EU legislativa je propisala da gradovi država članica EU koji imaju više od 250 000 stanovnika moraju izraditi karte buke do 2007. godine. Prema hrvatskom Zakonu o zaštiti od buke koji je bio na snazi do 2009. godine, svi gradovi su trebali izraditi kartu buke. Prije dvije godine Hrvatska je donijela novi Zakon kojim je određeno da karte buke moraju izraditi samo gradovi s više od 100 000 stanovnika, čime je usklađivanje s EU zakonodavstvom ponovo iskorišteno kao izgovor da se zapravo snize dotadašnji standardi zaštite okoliša i zdravlja. Samo 4 grada u Hrvatskoj imaju više od 100 000 stanovnika, a čak 65% građana Hrvatske žive u područjima za koje ne postoji obveza izrade karte buke.

Drugi problem je da se i ovako oslabljeni Zakon  u pojedinim segmentima ne primjenjuje jer je rok za izradu karata buke bio početak ove godine, a neki gradovi još uvijek nisu izradili karte buke. Kao druga velika prepreka u provođenju mjera zaštite od buke navedena je činjenica da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ima male ili gotovo nikakve ovlasti u zaštiti od buke. Ovo je važno jer je za dobro funkcioniranje sustava zaštite od buke, naročito važno koordinirano djelovanje sa sektorom prostornog planiranja.

Još jedan problem na koji je upozoreno iz publike, i to kako na okruglom stolu tako i na predavanju održanom dan ranije, je problem zvonjave crkvenih zvona u nekim područjima. Crkvena zvona su, naime, izuzeta iz Zakona o zaštiti od buke, tj. za zvonjavu crkvenih zvona u zakonu nisu postavljena nikakva ograničenja. Sudionici rasprave iz publike su upozorili na više primjera gdje se ova zakonska privilegija zlorabi, što stvara velike probleme stanovnicima koji žive u blizini takvih "bučnih" crkvi.

Gospodin Cueppers naglasio je da provođenje mjera zaštite od buke ne funkcionira u potpunosti zadovoljavajuće niti u postojećim članicama EU, ponajprije zato što provođenje ovih mjera počesto iziskuje značajna financijska sredstva. Međutim, ulaganje u zaštitu od buke svakako je opravdano jer su troškovi koji proizlaze iz zdravstvenih problema povezanih s izloženošću buci mnogo veći.

Predrag Vukadin s Brodarskog instituta naglasio je da se najveći napredak ogleda u činjenici da se o problemu buke među stručnjacima počinje ozbiljno raspravljati, o čemu svjedoči i ovaj skup.

Video snimku okruglog stala možete pogledati ovdje

Predavanje i okrugli stol odžani su kao dio projekta  Utjecaj Hrvatskog pristupanja EU na zdravlje i okoliš kojeg financira Europska unija kroz program IPA INFO 2009.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.