hr en
  • change the contrast
  • change the font

Izvještaj s okruglog stola o pridruživanju Europskoj uniji i kontroli genetski modificiranih organizama u Hrvatskoj

Za vijest

17. siječnja 2012. u Zelenoj akciji je održan okrugli stol o mogućem utjecaju pridruživanja EU na hrvatsko zakonodavstvo i politiku prema genetski modificiranim organizmima (GMO). Govornici na okruglom stolu bili su Mute Schimpf (Friends of the Earth Europe), Jagoda Munić (Zelena akcija), Domagoj Šimić (Odbor za uvođenje GMO-a u okoliš pri Ministarstvu zdravlja) i Davor Percan (Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj).

Na okruglom stolu je zaključeno da je hrvatsko zakonodavstvo o GMO-ima jedno od restriktivnijih u Europi i to kako u pogledu sadnje GMO-usjeva tako i u pogledu mogućnosti da se hrana koja sadrži GMO-e pušta na tržište. U praksi, u Hrvatskoj nije dozvoljena sadnja GMO-usjeva. Što se tiče hrane za ljude, ona mora biti odgovarajuće označena ukoliko sadrži više od 0,9% GMO sastojaka, što je u skladu s propisima EU, no dobra je vijest da u cijeloj Europi trgovinski lanci  takve proizvode niti ne drže zbog nezainteresiranosti kupaca.

Unatoč tome što je hrvatsko zakonodavstvo o GMO-ima jedno od restriktnivnijih u Europi zasada nema razloga da ono i u slučaju hrvatskog pristupanja EU ne ostane, u svojoj biti, isto. Zapravo, u većini zemalja članica GMO usjevi se u praksi ne siju te postoje primjeri zemalja članica čije je zakonodavstvo jednako restriktivno kao Hrvatsko. Hrvatska će trebati donijeti još neke provedbene propise, a neke procedure autorizacije koje su se do sada provodile u Hrvatskoj biti će ukinute. Ipak, odnos prema GMO-ima se u bitnome neće promijeniti, ukoliko ne dođe do nekog značajnog zaokreta u politici EU na tom polju, što je malo vjerojatno jer postoji više zemalja članica koje konzekventno zagovaraju restriktivnu legislativu i za očekivati je da će to činiti i u budućnosti. Također, javnost u Europskoj uniji najvećim je dijelom protiv GMO-a, a tu je i nezanemariv utjecaj nevladinih organizacija čije su kampanje u posljednjih 20-ak godina očito dale rezultata te je najveći dio Europske unije ostao slobodan od GMO usjeva. S ponosom možemo naglasiti da ovo, zahvaljujući između ostalog i nekim prošlim kampanjama Zelene akcije, vrijedi i za Hrvatsku.

Kontakt
Eugen Vuković, voditelj Info centra Zelene akcije, 099 314 9694, eugen@zelena-akcija.hr

Ovo priopćenje nastalo je u sklopu projekta “Utjecaj hrvatskog pridruživanja EU na zdravlje i okoliš” koji se provodi uz potporu Europske unije kroz program IPA INFO 2009. Za sadržaj ovog priopćenja odgovorna je Zelena akcija i ne predstavlja nužno stajalište Europske unije.

Documents

Izvještaj s okruglog stola o pridruživanju Europskoj uniji i kontroli genetski modificiranih organizama u Hrvatskoj (17.1.2012.)

PDF 176 KB

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.