hr en
  • change the contrast
  • change the font

Edukacija o strateškim parnicama: potrebna bolja zaštita okoliša i aktivista

Img 9939

Zelena akcija je u petak, 3. lipnja, održala edukaciju o strateškim (klimatskim) parnicama na kojoj su sudjelovali predstavnici udruga i institucija te studenti i studentice.

Edukaciju smo organizirali u sklopu projekta JEKA! – Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju, a koji provodimo uz podršku  udruga BED, Eko Zadar i Pan iz Hrvatske, te udruge Natur og Ungdom iz Norveške, uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.



Na ovoj su edukaciji strani i domaći stručnjaci udrugama, pravnicama te studenticama prava prenijeli iskustva i mogućnosti strateških okolišnih parnica. Upoznali su ih i sa strateškim parnicama protiv sudjelovanja javnosti (tzv. SLAPP) odnosno parnicama koje se pokreću protiv organizacija civilnog društvai/ili ekoloških aktivista i aktivistkinja i mehanizmima protiv istih.

U tom smislu, polaznice edukacije mogle su čuti što je potrebno za stratešku parnicu, što se time želi postići, kao i zanimljive primjere iz Hrvatske, ali i Mađarske kako strateških parnica, tako i tzv. SLAPP slučajeva koji su, nažalost, sve brojniji protiv udruga i branitelja okoliša.



Također, na edukaciji smo, zajedno s predstavnicom Ureda povjerenika za informiranje, razmijenili mišljenja o pravu na pristup okolišnim informacijama u posljednjih 10 godina te se osvrnuli na mogućnosti poboljšanja istog.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.