hr en
  • change the contrast
  • change the font

Božićni eko-izazov: Budi svjestan stvor - spasi jelku ili bor!

Bozicniekoizazov za web

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas da u ovo blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmislite vlastitu kreativnu “zero waste” (nula otpada) zamjenu za božićno drvce i osvojite bicikl!

Doba Božića, za one koji ga slave, vrijeme je odmora i uživanja u toplini doma, no često je popraćeno navikama koje uvelike štete okolišu i društvu. Osim kupovanja nepotrebnih jednokratnih proizvoda i gomilanja ambalaže, najvidljivija praksa, koja je ujedno i simbol Božića, svakako je kupnja nekoć žive jelke ili bora. Ta se drvca zbog velikih potreba masovno sijeku ili sade samo u tu svrhu kako bi poslije bila odrezana, dovedena u domove i izbačena na cestu po završetku blagdana. Ideja ovog božićnog eko-izazova jest na kreativan način zadržati blagdanski duh i tradiciju kićenja, ali i poručiti da prepoznajemo poveznicu prekomjernog i nesvrhovitog trošenja Zemljinih resursa, konzumerističkih navika, te proizvodnje ogromnih količina otpada. Ovim izazovom zamišljamo drugačiji Božić; odbijamo kupiti jelku ili bor te svojim činom doprinosimo očuvanju vrijednog šumskog ekosustava i njegovih neophodnih funkcija (proizvodnju kisika, ublažavanje klimatskih promjena, zaštita od odrona), a i nudimo dobar primjer prakse jer kreativno koristimo postojeće resurse iz doma.

Kako sudjelovati u eko-izazovu?

Ideja je izraditi zamjenu za okićenu božićnu jelku, a pritom:

  1. ne kupiti nešto novo i 
  2. proizvesti što manje otpada

Pregledajte stvari koje već posjedujete te zamislite na koji vam način mogu uljepšati blagdane, a uz to poslužiti kao surogat drvce! Bilo da su naslagane knjige, ostaci ambalaže, daske, špaga ili vaš okićeni fikus ili kauč, ideja ima bezbroj! Uključite maštu ili pronađite inspiraciju na internetu i proizvedite svoje umjetničko drvce u ekološko-božićnom duhu! 

Pravila i trajanje izazova

1) Svoje drvce slikajte, u kadar obavezno uključite i papirić s ispisanim #BožićniEkoizazov2020 - da se svi uvjerimo da slika nije s interneta.

2) Objavite sliku na zidu svog Facebook profila, opišite kako je i od čega nastalo drvce te obavezno ponovno dodajte #BožićniEkoIzazov2020 u objavu.

3) Provjerite da su postavke objave javne, kako bismo mogli pronaći vašu sliku.

4) Mi ćemo sve javne slike objavljivati u galeriji slika na stranici Zero Waste Croatia Network gdje će služiti kao inspiracija drugima, ali i skupljati lajkove.

Slike možete objavljivati od 17.12. do 7.1.2021. Nakon toga, od 7.1. do 11.1.2021., skupljaju se “lajkovi” u galeriji slika, a pobjedničko drvce, koje skupi najviše “lajkova” iz galerije, bit će proglašeno zadnji dan - 11.1.2021!

Nagrada!

Osoba čije “zero waste” eko-drvce skupi najviše “lajkova” osvojit će bicikl koji će donirati Biciklopopravljaona Zelene akcije! Bicikl će biti potpuno servisiran, prilagođen visini i potrebama osobe te će besplatno stići na vašu adresu! 

Uključite se u božićni eko-izazov, proslavite blagdane u “zero waste” duhu, postavite primjer svojim prijateljima i poznanicima, pritom se zabavite te osvojite jedno vrlo ekološko prijevozno sredstvo! Svi su na dobitku!

Poveznica na Facebook događaj.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.