hr en
  • change the contrast
  • change the font

About campaign Zaustavimo Plomin C!

Plomin

Termoelektrana (TE) “Plomin C” je neisplativ te zdravstveno i okolišno štetan projekt čiju realizaciju smo našom kampanjom uspjeli zaustaviti.

Plomin C je Hrvatska elektroprivreda (HEP) željela realizirati u Plominu, na istočnoj obali Istre, predviđena snaga TE “Plomin C” je 500 MW, energent je ugljen, a procijenjena vrijednost investicije bila je 800 milijuna do milijardu eura. HEP je kao strateškog partnera odabrao japansku tvrtku Marubeni, opterećenu s nekoliko korupcijskih skandala.

Glavni razlozi zbog kojih je Zelena akcija pokrenula kampanju protiv TE “Plomin C” su:

  1. TE “Plomin C” doprinosi klimatskim promjenama. Klimatske promjene jedan su od najvećih problema s kojim se na globalnoj razini trenutno susrećemo. Izgradnjom TE „Plomin C“, Hrvatska bi donijela odluku da će emitirati 2,644 milijuna tona CO2 svake godine u atmosferu.
  2. TE “Plomin C” ima negativan utjecaj na zdravlje građana. Prema stručnoj analizi koju je napravio Greenpeace zbog zagađenja zraka radom Plomina C u 40 godina bi došlo do 680 preuranjenih smrtnih slučajeva i godišnje nekoliko tisuća slučajeva bolesti dišnog sustava.
  3. TE “Plomin C” je ekonomski neisplativ, što znači da bi u konačnici rezultirao višim cijenama električne energije za građane.
  4. TE “Plomin C” je u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije.
  5. TE “Plomin C” nas vodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu. Kao što je poznato, Hrvatska više nema vlastitog ugljena, nego ga moramo uvoziti. Ukoliko se izgradi “Plomin C” smanjit će se uvoz električne energije, ali će se značajno povećati uvoz ugljena, tako da se ukupna količina uvezene energije neće znatnije smanjiti.

Zbog navedenog smo još u lipnju 2011. počeli s pripremnim aktivnostima za kampanju protiv Plomina C, koja je u punom smislu započela krajem te godine. Kampanju smo vodili u suradnji sa Zelenom Istrom, a od 2013. pridružio nam se i hrvatski ured Greenpeacea. U sklopu kampanje podigli smo 3 tužbe, organizirali 15 prosvjednih akcija, 7 tribina, 7 konferencija za medije, 5 predavanja, poslali 59 priopćenja medijima, organizirali nekoliko izložbi, radionica i drugih događaja. Uz to, imali smo suradnju s udrugama iz Francuske, Japana, Koreje, Kolumbije, Italije i drugih država. Zajednički s njima smo informirali potencijalne investitore i banke o bitnim aspektima projekta te ukazivali na stradanja lokalne zajednice u Kolumbiji od kuda dolazi ugljen za TE Plomin. Argumentirali smo i da je planirani ugovor za Plomin C izuzetno nepovoljan i da će Europskoj komisiji biti teško prihvatljiv zbog elementa državne potpore.

Svim ovim aktivnostima ostvarili smo i veliku vidljivost što je rezultiralo s preko 400 članaka na web portalima i u tiskanim medijima o našim aktivnostima u kampanji te nekoliko desetaka priloga u informativnim emisijama nacionalnih televizija. U konačnici, 5 godina nakon početka kampanje, Plomin C je napokon zaustavljen.

You may upload our content in an integral or revised version with the indication of the organisation Zelena akcija/FoE Croatia - under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This permission does not apply to stock photos and embedded content of other creators.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.