hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zero Waste Hrvatska: STOP centrima za smeće koji se bogate na štetu građana i okoliša!

Udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju "Zero Waste Hrvatska" danas su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Zagrebu te u Rijeci zatražile odustajanje od nerazumnog forsiranja projekata centara za (ne)gospodarenje otpadom.

Na primjeru prvih izgrađenih centara pokazalo se da su oni "rupa bez dna" jer ne donose rješenja, nego niz problema, kao što su poskupljenje usluge za građane i građanke, zagađenje okoliša, štete po zdravlje i stopiranje sustava recikliranja. Decentraliziran sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja jedini je dosljedno ekološki utemeljen i isplativ sustav kojeg hitno treba implementirati diljem Hrvatske!

Nakon što su građani i građanke nekoliko puta na sudovima dokazali da cementare i tvornice vapna ne smiju spaljivati otpad te da je izgradnja spalionice neprihvatljiva, sustav temeljen na spaljivanju kojeg nerazumno guraju županije i Ministarstvo dobio je novu pljusku. Prošlog je tjedna cementara Holcim odlučila da neće spaljivati otpad iz centra Marišćina. Sada će se taj visoko zapaljivi štetni otpad, kako to zazivaju čelnici centra Marišćina, skladištiti na propusnom krškom terenu i čekati izgradnju spalionice koju bi opet skupo platili građani i građanke i koja bi izazvala ogromne ekološke štete.

Pitamo se zašto Ministarstvo ustraje u izgradnji županijskih centara za gospodarenje otpadom iako tehnološki nisu u stanju poslovati u skladu sa zakonom?! U njih se ulažu stotine milijuna kuna, a istovremeno postoje višestruko jefitiniji i za okoliš prihvatljivi sustavi gospodarenja otpadom koji bi otvorili i brojna zelena radna mjesta. Očigledno odgovor na to leži u činjenici da se izgradnjom centara za smeće osigurava nered u gospodarenju otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane_ke. Dokaz tome je Mladen Jozinović – sada bivši predsjednik Grupacije svih centara. On je samom sebi isplaćivao milijunske bonuse manipuliranjem s dovozom smeća iz čitave Hrvatske na odlagalište Piškornica gdje se planira megalomanski centar za smeće nekoliko županija. Takvih je slučajeva bilo i u ostalim centrima poput centra Lećevica.

Problem s plasmanom produkta obrade (RDF) iz centara, poskupljenje usluge, zagađenja podzemnih voda i zraka, utjecaj na zdravlje i usporavanje razvoja sustava recikliranja samo su neki od problema. Čelnici centara podižu tužbe protiv aktivistkinja i aktivista koji se bore za javni interes i zaštitu okoliša, a pojedini „stručnjaci“ godinama drže ljestve zagovornicima takvog sustava zavaravanjem javnosti da je sustav odvajanja skup. Činjenice ih demantiraju jer je dokazano kako je decentraliziran sustav gospodarenja otpadom zasnovan na odvajanju i recikliranju otpada te na sortirnicama i kompostanama višestruko jeftiniji. Za njega postoje i znatna EU sredstva, za razliku od sustava spaljivanja, kojeg bi velikim dijelom platili građani i građanke.

Postaje sve jasnije da će izgrađeni centri Marišćina i Kaštijun donijeti samo nove probleme te da ne postoje nikakvi valjani razlozi za daljnje forsiranje njihovog rada, kao niti razlozi za inzistiranje na izgradnji još devet takvih centara širom Hrvatske. Svim jedinicama lokalne samouprave predstoje godine ulaganja u uspostavu kvalitetnog sustava odvajanja otpada te bi bilo nerazumno i neodgovorno nove milijarde kuna ubaciti u ''rupu bez dna'' zvanu centri za gospodarenje otpadom.
Stoga, mreža Zero Waste Hrvatska poziva Ministarstvo da hitno obustavi planirane investicije u te centre te da ih preusmjeri u razvoj lokalnih sustava recikliranja!

Priopćenje potpisuju:

Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia
Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Krizni Eko Kaštelanski Stožer
Krizni Eko Stožer Varaždin
Krizni Eko Stožer Marišćina
Udruga za zaštitu okoliša Resnik
Srđ je naš (Dubrovnik)
Inicijativa JAVNO JE DOBRO
Eko Pan Karlovac
Eko Zagreb
Eko breza
Udruga Okoliš
Pravo na zavičaj
Građanska inicijativa Karlovac
Čuvajmo rapske plaže
Za naš Supetar - ZaNaS
Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.