hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija uključila se u GOOD Inicijativu

Good inicijativa 600px

Organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima od 2008. godine okupljene su u Inicijativu koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav (GOOD Inicijativa). Budući da se Zelena akcija kroz svoje dugogodišnje djelovanje zalaže i provodi brojne sastavnice građanskog odgoja i obrazovanja, uključili smo se u GOOD Inicijativu da zajedničkim djelovanjem s drugim udrugama doprinesemo kvalitetnom uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u škole.

Organizacije okupljene u GOOD Inicijativu su kroz višegodišnji rad i suradnju s školama i drugim dionicima iz odgojno-obrazovnog sustava prepoznale važnost zagovaranja uvođenja kvalitetnog i sustavnog GOO-a. Potreba za aktivnim angažmanom organizacija civilnog društva u ovom području proizlazi iz trenutne situacije u kojoj, unatoč jasnim pokazateljima kako je građanski odgoj i obrazovanje potreban u školama, mjerodavnim institucijama fokus obrazovne politike nije usmjeren na njegovo uvođenje.

Važnost prepoznavanja ovih dionika od strane donositelja odluka u svrhu podupiranja i osiguravanja potrebnih uvjeta za daljnju organizaciju neformalnih programa za obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo prepoznato je i od strane Vijeća Europe. Naime, u Povelji o obrazovanju za demokratsko građanstvo i obrazovanju za ljudska prava iz 2010. godine nevladine se organizacije i organizacije mladih navode kao značajni dionici u obrazovanju za demokratsko građanstvo i obrazovanju za ljudska prava putem sustava neformalnog obrazovanja.

GOOD Inicijativa provela je istraživanja o znanjima i stavovima učenika i mladih o društvenim i političkim procesima, doprinijela razvoju nacionalnih dokumenata koji definiraju nastavni plan i program GOO-a, sudjelovala u aktivnoj provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u školama, kako u eksperimentalnom programu šk. god. 2013./2014. tako i u redovnim aktivnostima škola, te sudjelovala u političkim procesima, organizaciji i provedbi stručnih i senzibilizacijskih edukacija iz ovoga područja.

Vrijednosti koje organizacije okupljene u GOOD Inicijativu zastupaju, oko kojih se okupljaju te koje smatraju neizostavnim dijelom svake vrste obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo odnosno građanskog odgoja i obrazovanja su: izgradnja održivog mira i socijalne pravde, poštivanje ljudskih prava, zabrana diskriminacije, rodna ravnopravnost i ravnopravnost svih ljudi, razumijevanje i prihvaćanje različitosti, međukulturalno razumijevanje, pravna, socijalna, radna, zdravstvena i obrazovna sigurnost svih ljudi, održivi društveni i ekonomski razvoj, razumijevanje lokalnih i svjetskih društvenih odnosa i političkih procesa, inicijativa, aktivnost i poduzetnost građana, kritičko mišljenje te sudjelovanje građana u javnim politikama i procesima donošenja odluka.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sustavno građanski odgoj i obrazovanje te nema razvojnu viziju i jasno definiran plan kako ovaj sadržaj utemeljen na specifičnim vrijednostima demokracije i zaštite ljudskih prava i sloboda te praćen specifičnom metodikom participativnog poučavanja i iskustvenog učenja, kvalitetno integrirati u postojeći ili reformama izmijenjen obrazovni sustav.

Više o GOOD Inicijativi i važnosti uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja možete pročitati ovdje.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.