hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija traži ostavku ministra Ćorića!

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su danas ispred zgrade Vlade RH kreativni prosvjedni performance povodom obilježavanja godišnjice mandata ministra zaštite okoliša i energetike, Tomislava Ćorića.

Tom je prigodom Zelena akcija, uz podršku mreže okolišnih organizacija Zeleni forum, uručila ministru "Zlatni panj", što je prestižna „nagrada“ za doprinos devastaciji okoliša.

Na samom kraju performansa, aktivisti i aktivistkinje pozvali su premijera Andreja Plenkovića da na temelju dodijeljene „nagrade“, Tomislava Ćorića prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti.

Nagrada “Zlatni panj” ove se godine dodijeljuje prvi put, a prvi dobitnik, prema mišljenu Zelene akcije i Zelenog foruma, nije ni imao konkurenciju.  Naime, studija o procjeni štete negativnih utjecaja na okoliš ministra Ćorića nedvosmisleno je pokazala kako je u proteklih godinu dana donio niz loših odluka te je to bila podloga za dodjelu ove „nagrade“. Aktualni ministar zaštite okoliša i energetike u godinu dana je pružio podršku nekim iznimno štetnim projektima, nauštrb zaštite okoliša, potpuno zanemarujući primarnu djelatnost i svrhu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

“Danas smo dodijelili prvi “Zlatni panj”, a ta iznimna „nagrada“ ovom prilikom ide u ruke čovjeku čiji je doprinos ovom polju uistinu nenadmašan. „Nagradu“ su osmislili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije, a simbolizira devastaciju zaštite okoliša te odluke koje su štetne za okoliš,” pojasnila je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Prilikom performansa, odnosno na dodjeli „nagrade“, spomenuti su samo neki od projekata koje svjedoče sustavnoj nebrizi za okoliš i kroničnom manjku dugoročne vizije zaštite okoliša i energetske održivosti dobitnika nagrade, ministra Ćorića.

Primjerice, spomenuto je nametanje LNG terminala na Krku unatoč protivljenju lokalne zajednice i lokalnih samouprava te donošenje posebnog Zakona za ubrzanje procedura. Zatim, oživljen je 40 godina star projekt izgradnje hidroelektrane Kosinj, koji predviđa potapanje naselja Gornji Kosinj i Mlakva te raseljavanje stanovništva.

Isto tako, planira se produljiti vijek 50 godina stare termoelektrane na ugljen Plomin 1 za dodatnih 15 do 20 godina i to bez studije utjecaja na okoliš. Doneseno je i novo rješenje o prihvatljivost za okoliš apartmanizacije Srđa u Dubrovniku - bez nove studije, bez javne rasprave, bez uzimanja u obzir stručnih argumenata, a sve protivno pravomoćnim sudskim presudama.

Osim toga, tu je i davanje novih koncesija za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji, a  na što se nadovezuje i potpuno micanje niskougljične strategije i  strategije adaptacije na klimatske promjene s radara.

“Ne treba zaboraviti i nepreuzimanje odgovornosti za nedavnu ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu zbog koje je 100 000 ljudi ostalo bez pitke vode te općenito nebavljenje gorućim pitanje čistoće zraka u spomenutom gradu,” rekla je Leljak Gracin te dodala: “Moramo spomenuti i jednostavno katastrofalnu politiku gospodarenja otpadom, koja je eskalirala nedavnim požarom u CIOS-u”.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.