hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zelena akcija, Srđ je naš i UHA tužili Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Rješenja o prihvatljivosti Zahvata za okoliš za golf resort na Srđu u Dubrovniku!

485364 10200623425096863 1685530729 n

Zelena akcija, Srđ je naš i Udruženje hrvatskih arhitekata, održali su danas (19.4.2013.) u 12:00, konferenciju za medije ispred Upravnog suda u Splitu, Put Supavla 1, Split, nakon čega su Upravnom sudu predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Hrvoje Hrabak iz UHA, je izjavio: Golf resort na platou Srđa u Dubrovniku je izuzetno veliki zahvat u prostoru, koji se prostire na čak 330 ha od koji su 47,93 ha namjenjeni izgradnji vila i apartmana, uglavnom namjenjenih za nekretninski biznis. Procjena utjecaja takvog zahvata na grad Dubrovnik, u urbanističkom smislu, nije kvalitetno napravljena. Pri procjeni utjecaja na okoliš uopće nisu vrednovani programski parametri plana. Naime, raspravljani prijedlog UPU-a, za planom višeg reda definiranih 1200 ležajeva, nudi izgrađenu bruto površinu višestruko veću od bilo kojeg prostornog standarda, prosječno čak 160m2 po jednom ležaju u vilama. Kako ne postoje daljnja ograničenja pri etažiranju i parcelaciji ovog prostora, nekretninski će biznis ovaj planirani volumen zasigurno napučiti i do četiri puta većim stambenim kapacitetom. Tako se, razumljivo, srozava kvalitet lokacije, opterećuje sve dubrovačke infrastrukturne sustave, a sve bez ikakve refleksije u provedenoj ocjeni utjecaja na okoliš. Također, ovaj je slučaj paradigmatski za sve buduće projekte u posebno osjetljivom jadranskom području te nam je posebno važno da u njemu, svim mogućim sredstvima, postavimo primjerene standarde i spriječimo daljnje zagađenje izgradnjom.”

Zbog nekvalitetne ocjene Studije utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu, odlučili smo tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, i pobijati ovo rješenje sudskim putem. U studiji se tendecionzno manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz procjene utjecaja izbačena turistička naselja Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu, pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj preko 400 apartmana, smatramo neprihvatljivim trgovanjem zdravljem građana. Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, pokušava se izgraditi 27,9 ha sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, dakle u rekreacijskoj zoni, iako se na takvim područjima po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo prateći objekti za potrebe rekracijske namjene”, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Golf resort na Srđu je podvala, trojanski konj, kojim se žele prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora u gradu. Koristi za građane i grad nisu dokazane, a postoje mnogi skriveni troškovi za infrastrukturu. Veći dio područja je u vlasništvu građana i postavlja se pitanje njihovog prava odlučivanja. Iako su dubrovčani u zadnje vrijeme na žalost često morali dolaziti po pravdu u Split, sljedeću nedjelju 28. travnja, imamo priliku na referendumu uzeti sudbinu u svoje ruke. Stoga pozivam sve građane i građanke Dubrovnika da izađu u nedjelju 28. travnja na referendum o projektu apartmanizacije Srđa i glasaju protiv predviđenog urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ!, još je jednom pozvao Marko Ercegović iz inicijative Srđ je naš.

Tužbu možete preuzeti ovdje.

Dokumenti

Tužba protiv projekta golfa na Srđu (19.4.2013.)

PDF 165 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.