hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

“Zavrnimo ventil” plinu - možemo birati drugačije

Zavrnimoventil za web

Kampanja naziva “Zavrnimo ventil” ima za cilj osvijestiti javnost o štetnostima korištenja plina, posebno u kućanstvu, kao i pogodnostima njegova napuštanja.

Zelena akcije je početkom ove godine objavila studiju koja je pokazala kako je deplinofikacija toplinskih sustava moguća na području cijele Hrvatske do 2035. godine. Dizalice topline, obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti najučinkovitiji su za smanjenje potrebe i potražnje za fosilnim plinom u sektoru grijanja.

Bez obzira gdje živimo, većina nas želi zdrav planet na kojem svatko ima dovoljno za uzdržavanje svoje obitelji, živi dostojanstveno i ne treba birati između stavljanja hrane na stol i grijanja.

Ali, Vlada RH kontinuirano daje prednost šačici korporativnih šefova u odnosu na ljude poput nas dopuštajući im da utječu na politike i ostvaruju profit, dok uništavaju naše zdravlje i budućnost. Tvrtke zagađivači vrše pritisak na Vladu kako bi nastavili ulagati naš novac u stara prljava goriva poput LNG-a umjesto u obnovljive izvore energije i pomoć građanima koji imaju problema s plaćanjem računa. Projekti poput krčkog LNG terminala nam zapravo nisu potrebni i trebat će vremena da dodatni kapacitet bude iskoristiv, što ionako neće koristiti ljudima u Hrvatskoj pošto je taj plin prvenstveno namijenjen za susjedne zemlje. 

Vlada bi mogla krenuti u proces deplinofikacije tj. napuštanje korištenja plina u sljedećih desetak godina, a smjernice za to su razvijene u Studiji deplinofikacije RH. No, napredak je spor. Svjedočimo aferi za aferom, a pošto su najveće plinske tvrtke u vlasništvu države, očigledna je interesna sprega među njima.

Iako je ulaganje u fosilna goriva poput plina i dalje prioritet politike, posebno u toplinarstvu, bolja rješenja već postoje. Primjerice, Sunčeva energija - domaća energija koja nikad ne ponestaje. Ili pak energija iz tla, zraka i vode koju pomoću toplinskih pumpi možemo prenijeti u naše domove. 

Korištenje obnovljive enrgije može pozirivno utjecati i na naše zdravlje, posebno u kućanstvima.

Znate li da kuhanje na plin zapravo šteti zdravlju? Naime, plinski su štednjaci povezani s povećanim rizikom od dječje astme i većim razinama kancerogenog benzena, slično kao kod pasivnog pušenja. Utječu na kvalitetu zraka, čak i kada se ne koriste.

Industrija i vlast govore kako je plin najmanje štetno fosilno gorivo, čak i “zeleno”, no to je varka kako bi šačica ljudi nastavila zarađivati, dok se mi trujemo.

Znate li potražnja za plinom dokazano pada i nastavit će padati? Europska komisija je čak usvojila Europski plan za smanjenje potražnje za plinom. Istovremenom, EU, uključujući Hrvatsku, manijakalno gradi nove plinovode i LNG terminale.

Zbog svega navedenoga, Zelena akcija traži zabranu novih plinskih peći i plinskih bojlera, a za postojeće, plan postupne zamjene.

Naše zdravlje, kao i prilike za buduće generacije, ugrožene su zbog klimatskih promjena, a za koje je odgovorna industrija fosilnih goriva. Vrijeme je da se tome stane na kraj i da jasno zatražimo zdrave energetske opcije koje nam već jesu dostupne.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.