hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zaustavljen štetan Bandićev Plan gospodarenja otpadom pod pritiskom javnosti!

Dsc 0138

„Pozdravljamo odluku Gradske skupštine Grada Zagreba! Nerazumna želja gradonačelnika Bandića da pod svaku cijenu provede zastarjele ideje poput uvoza smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb i izgradnje megalomanskog centra za smeće u Resniku spriječena je otporom građana_ki koji su stali u obranu javnog interesa i zaštite okoliša“, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zastupnici i zastupnice u Gradskoj Skupštini sinoć (26.4.2018.) nisu prihvatili štetan Plan gospodarenja otpadom u kojem, ni nakon više od dvije godine kašnjenja, gradska vlast nije bila u stanju predložiti dovoljno dobre mjere za unaprjeđenje neuređenog sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodatno, realizacija tog Plana donijela bi velike financijske i okolišne probleme.

Plan koji propisuje ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća, uz istovremene licemjerne tvrdnje gradskih čelnika da za moderan sustav odvajanja i pravednu naplatu računa  nema sredstava, nije ni smio zaživjeti. Nedostatak zakonski propisanih studija, besramno preskakanje procedure, nametanje lošeg sustava odvajanja i nepravedne naplate, samo su neki od neodgovornih poteza gradske vlasti koja godinama sprječava napredak sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. Umjesto da prihvate činjenicu kako idu u krivom smjeru te poboljšaju sustav, gradski čelnici već izjavljuju kako zbog nedonošenja Plana mora doći do poskupljenja usluge građanima i građankama. To su samo pokušaji prebacivanja odgovornosti za nerješavanje problema.

„Pozivamo gradsku vlast da prestane raditi protiv javnog interesa i zaštite okoliša te da se hitno naprave izmjene Plana temeljem komentara građana_ki u javnoj raspravi. Istovremeno, pozivamo ih da počnu korisiti sredstva predviđena za interventne mjere za unaprjeđenje sustava odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, kako bi se zaustavio kaos sa smećem kojem svakodnevno svjedočimo diljem grada“, zaključio je Košak.

Fotogalerija s akcije ispred Skupštine.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.