hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zašto novac u smeće, a ne u recikliranje?!

Zelena akcija pozvala je gradske zastupnike_ce Zagreba da na današnjoj sjednici Gradske skupštine ne prihvate Plan gospodarenja otpadom. Iako s Planom kasni više od dvije godine, gradska vlast u međuvremenu nije bila sposobna izraditi Plan koji bi kaotičan zagrebački sustav gospodarenja otpadom pomaknuo u pravom smjeru.

Plan propisuje ulaganje više od milijardu kuna u obradu smeća iz Zagreba i Zagrebačke županije u megalomanskom centru. S druge strane, ulaganja u potrebnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje su višestruko manja, a gradska vlast istovremeno licemjerno ističe da nema dovoljno sredstava za unaprjeđenje sustava recikliranja. Zbog toga su aktivisti_kinje Zelene akcije istaknuli transparent: „Zašto novac u smeće, a ne u recikliranje?!“

„Gradska vlast se na sva zvona hvali da Plan donosi napredak zbog viših ciljeva recikliranja, ali tome ne odgovaraju propisane mjere, niti sredstva predložena Planom, pa je jasno da su ciljevi samo slovo na papiru. Zastarjele ideje poput centra za smeće u Resniku očigledno su želja gradonačelnika pod svaku cijenu, usprkos velikim financijskim i okolišnim problemima koje bi njihova realizacija donijela“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Iako nisu izrađene zakonski propisane studije koje bi opravdale potrebu za njegovom izgradnjom, centar za smeće u Resniku nametnut je kao nužno rješenje, a zapravo će donijeti nove štete jer će zakočiti postotak recikliranja te donijeti nove probleme zbog odlagališta azbestnog otpada usred samog naselja.

„Gradonačelnik se besramnim preskakanjem procedura ponaša kao da Zagreb nema nikakvih problema sa smećem te štetnim dogovorima pokušava na mala vrata uvesti dodatno smeće iz Zagrebačke županije. To će osigurati nastavak višegodišnjeg kaosa u kojem profitiraju pojedinci, a žrtva su građani i građanke Zagreba“, dodao je Košak.

Nedavno je gradska vlast izglasala i štetnu Odluku o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada koja je svojom neambicioznošću u pogledu odvojenog prikupljanja očito u funkciji osiguravanja dovoljno smeća za megalomanski centar za smeće. Odredbe te Odluke vidljive su i u ovom Planu, a ponajviše se ističu odvajanje putem neefikasnih spremnika na javnim površinama te nepravedna naplata prema nametnutim umjesto prema stvarnim količinama otpada koji se proizvede.

„U kaotičnom sustavu Zagreba građani_ke ne mogu lako i jednostavno odvojiti otpad na svom kućnom pragu, a oni koji to iz svjesnosti ipak rade za to nisu nagrađeni, već plaćaju isto kao i oni koji proizvode ogromne količine smeća. Odvojen otpad često završi pomiješan s drugim otpadom zbog neredovitog odvoza i nedostatka kontrole nad ilegalnim odlaganjem pojedinaca. Ovaj Plan neće donijeti nikakve potrebne promjene takvog sustava“, poručio je Košak.

Jedini uspješan i pravedan sustav je onaj u kojem građani_ke na kućnom pragu imaju infrastrukturu za odvajanje glavnih vrsta otpada, a sustav je zaključan i kontroliran putem čipova i vaga tako da se zna tko je, što i koliko čega bacio. Na taj način moguće je formirati pravednu naplatu po stvarnim količinama, a kvalitetno odvojeni otpad išao bi tržište recikliranja od čega se mogu ostvariti značajne uštede u gospodarenju otpadom.

„Građanima_kama Zagreba potrebno je omogućiti dostupan i pravedan sustav odvajanja i naplate. To ne donosi ovaj Plan te stoga očekujemo da će zastupnici_e na današnjoj sjednici ustati protiv njega te stati u obranu javnog interesa i zaštite okoliša", zaključio je Košak.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.