hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Zakon o GMO - javnost nema pravo znati?

Akcijagmo20050413 001

Zagreb, 13.04.2005. Desetak aktivista održalo je ispred Sabora RH "nijemi" prosvjed.

Zagreb, 13.04.2005.

Desetak aktivista održalo je ispred Sabora RH "nijemi" prosvjed. Trakom zatvorenih usta simbolički smo prikazali javnost bez prava glasa i prava na informiranost o uvođenju GMO, na temelju odredbi novog prijedloga Zakona o GMO-ima.

U tijeku je prikupljanje potpisa za koje ćemo zajedno sa ostalim udrugama predati saborskim zastupnicima, u kojem ih tražimo da ne glasaju za Zakon dok se ne poboljšaju odredbe o sudjelovanju u odlučivanju te lako dostupnom i pravodobnom informiranju javnosti. Do danas je otvoreno pismo podržalo 22 udruženja građana i saveza udruga, a akcija će se dalje nastaviti dok Zakon ne dođe na glasanje.

Upravo su građani ti koji svojim utjecajem i sudjelovanjem u donošenju odluka u Europskoj uniji utječu na procese (ne)odobravanja genetički modificirane hrane i usjeva, pa kako ovaj zakon već ne donosi zabranu istih, izuzetno je važno da mehanizmi sudjelovanja budu jasno definirani i dobro provedeni. – rekla je Jagoda Munić, Predsjednica Zelene akcije.

Dokumenti

Otvoreno pismo - Zakon o GMO - javnost nema pravo znati?

PDF 96.1 KB

Zakon o GMO, otvoreno pismo Saboru

PDF 96.1 KB

Detaljnije priopćenje za medije - Zakon o GMO - javnost nema pravo znati?

PDF 120 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.