hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Međimurju održan drugi konzultativni sastanak u sklopu projekta 'Partneri za prirodu'

Img 20201027 101106 1024x768 625x469

Dana 27. listopada 2020. u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode održan je drugi konzultativni sastanak u sklopu projekta Partneri za prirodu. Cilj sastanka bio je jačanje suradnje između komunalnih redara i čuvara prirode kroz tematiku o postupanju s mladim ptićima tj. poletarcima.

Predavanje na temu sastanka održao je Josip Turkalj, stručni suradnik za zaštitu prirode u udruzi Biom, čija je uža specijalnost istraživanje i zaštita ptica, osobito onih šumskih staništa i poletaraca. Sastanak je bio namijenjen komunalnim redarima iz cijelog Međimurja kako bi i oni bili upućeni u proceduru postupanja s mladim ptićima pronađenima izvan gnijezda.

Pojava da su mladi ptići sami na tlu sasvim je normalna u prirodi i u većini slučajeva ne zahtjeva posebne ljudske intervencije. Mladunci namjerno napuštaju svoja gnijezda i prije nego su sposobni letjeti, a takvi opernaćeni mladunci nazivaju se poletarci. Poletarci izlijeću iz gnijezda na okolnu vegetaciju ili na tlo kad osjete da im je gnijezdo pretijesno, ali ih njihovi roditelji i dalje nastavljaju hraniti do trenutka kad počinju sami tražiti hranu.

Iako izgleda da poletarci trebaju našu pomoć, uzimanje takvih ptića iz njihovih staništa može prouzročiti više štete nego koristi. Njihovi roditelji ih sasvim sigurno nisu napustili, a to što ih mi ne možemo vidjeti ne znači da oni nisu u blizini. Vjerojatno se skrivaju i promatraju iz prikrajka jer su se uplašili naše prisutnosti ili skupljaju hranu za mladunce. Uzimanje takvih ptića zadnja je opcija i uvelike će im smanjiti šansu za preživljavanje jer je prehranjivanje takvih ptića vrlo teško i zahtjeva mnogo skrbi, pažnje i vremena. Ako se poletarac nađe na cesti, nogostupu ili nekom drugom izloženom mjestu gdje vreba opasnost od mačke ili psa, dovoljno je staviti ptića na najbližu granu ili drugo povišeno mjesto u blizini pronalaska kako bi ga roditelji mogli pronaći. S obzirom da ptice imaju slabije razvijen osjet njuha nema straha od odbacivanja mladunaca od strane roditelja nakon što ih čovjek dira.

Nakon predavanja sudionici su imali prilike postaviti pitanja stručnjaku iz Bioma i glavnom čuvaru prirode Velimiru Bašeku i raspraviti o slučajevima iz prakse. Na završetku rasprave sudionici su posjetili i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami uz stručno vodstvo.

Zahvaljujemo svima na suradnji i brizi oko poletaraca!

Sastanak je organiziran u sklopu projekta Partneri za prirodu financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Glavni cilj projekta je izgraditi kapacitete organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Partneri na projektu su Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javna ustanova park prirode Lastovsko otočje, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode te švicarska nevladina organizacija Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland.

**Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj vijesti isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.