hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

U Dalmaciji posađena nova šuma i očišćeno preko 5 tona smeća!

U subotu, 26. listopada, je ukupno 60 volontera i volonterki posadilo novu šumu crnog bora u Kistanjama pored Knina i očistilo više od 5 tona smeća u šumi Diklo kraj Zadra.

Ove dvije akcije označile su kraj kampanje “Svim’ na Zemlji, daruj drvce” koju su udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, “Krka” Knin i Eko Zrmanja ponovno pokrenule pred Božić 2018. godine.

30 volontera je uz stručno vodstvo šumarije Knin posadilo 250 mladica crnog bora, na području Općine Kistanje u mjestu Laškovica, koje je 2017. godine bilo zahvaćeno razornim požarima. Ostatak od 1600 sadnica, koje su kupljene s 13.200 kn donacija građana i građanki, sakupljenih u sklopu kampanje, šumarija Knin posadit će tokom narednih dana.

U Zadru, udruga Eko-Zadar i partneri, su istog dana uz pomoć 30 volontera očistili  više od 5 tona otpada iz šume Diklo. Nakon toga je održano cjelodnevno javno druženje kojim se željelo potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki.

„Svim na Zemlji, daruj drvce“ blagdanska je anti-konzumeristička akcija koju je Zelena akcija u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenula još 2017. godine, s ciljem osvješćivanja važnosti šumskih ekosustava te problema poput učestalih požara, prekomjerne i nelegalne sječe te nepropisnog odlaganja otpada. Prošle godine, zajedno s ekološkom udrugom “Krka” Knin, udruge su ponovno pokrenule kampanju i osim Zadarske, uključile i Šibensko-kninsku županiju. Tom je prilikom u mjesec dana skupljeno 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.

Zelena akcija, Eko-Zadar, „Krka“ Knin i Eko Zrmanja zahvaljuju svim građanima i građankama koji su se uključili u kampanju te institucijama, udrugama i inicijativama koje su nam pomogle u ostvarenju akcija: šumarija Knin, Čistoća i Zelenilo d.o.o. Knin, Čistoća Zadar d.o.o, Općina Kistanje, Mjesni odbor Diklo, udruga za mlade Tamaris, udruga Nada, udruga Porat, inicijativa Mišancija, udruga Šigureca te udruga Zvonimir Knin.

Cijela fotogalerija s akcije nalazi se OVDJE.

**Uvid u troškovnik:

  • 1850 sadnica crnog bora - 11.808,00 kn,
  • hrana i piće te radne rukavice za volonterke i volontere - 982,47 kn.

Volonteri i volonterke Aktivističke grupe Zelene akcije dali su svoju potporu u sadnji u Kninu i i održavanjem aktivističke radionice u Zadru u skloptu projekta "Youth and communities for environmental justice 2018 – 2020." kojeg provode Zelena akcija i Young Friends of the Earth Europe.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.