hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Swap party! vol.2 u Zelenoj akciji

Swap party sijecanj  facebook event cover

Zelena akcija vas poziva na drugi po redu “Swap party-u” koji će se održati u srijedu, 26.1., od 17 do 19 h u Info centru Zelene akcije (Frankopanska 1).

Poučeni fenomenalnim iskustvom s prvog održanog Swap Party-a u prosincu prošle godine, naša novogodišnja odluka je da Swap party organiziramo na mjesečnoj bazi kako bismo našim starim, ali očuvanim krpicama kontinuirano nalazili nove vlasnike_ce u ugodnom i prijateljskom okruženju. 

Što je Swap party?

Swap party (u prijevodu: zabava zamjene odjeće), u svom osnovnom obliku, je sastanak ili zabava na kojoj se ljudi okupljaju kako bi zamijenili odjeću, obuću, modne dodatke i slično, a sve kako bi se riješili stvari koje neće više koristiti. Zamjenom starim stvarima dajemo novi život s novim vlasnicima_cama, a pritom i mi postajemo vlasnici_e novih-starih stvari.

6 razloga zašto otići na Swap party

  1. Kupovina svakog komada nove odjeće potiče industriju brze mode da nastavi svoju proizvodnju usprkos negativnim posljedicama za okoliš i ljudska prava.
  2. Za proizvodnju novih odjevnih predmeta crpe se ograničeni Zemljini resursi.
  3. Nova odjeća može sadržavati bezbroj kemikalija, bojila i čestice mikroplastike koje čine štetu tlu, zraku, podzemnim vodama – ali i ljudima koji izrađuju odjeću.
  4. Uvjeti rada u industriji brze mode često su nehumani i krše ljudska, radnička i ženska prava.
  5. Ekološki i etički prihvatljiva odjeća koja je bolja za ljude i za okoliš može biti skupa, što si ne mogu svi priuštiti.
  6. Zadovoljite potrebu za novim, uštedite novac i smanjite vlastiti ekološki otisak!

Kako će to izgledati?

  • Ponesite čistu i neiznošenu odjeću ili obuću (koja po mogućnosti nije zgužvana)
  • Dođete u Zelenu akciju (Frankopanska 1) i donesete nam stvari.
  • Tamo ćemo ih pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto
  • Dodijelit ćemo vam po 1 token za svaku stvar koju ste donijeli te ćemo se izmijenjivati u odabiru kako bi svi imali jednaku šansu za naći nešto za sebe.

Napomena: NE donosite donje rublje, potkošulje, čarape, najlonke OSIM ako nisu nikada nošeni. Također, ovaj put ne primamo dječju odjeću i obuću.

Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma! Svi predmeti koji ostanu bez vlasnika_ce bit će donirani u socijalnu zadrugu Humana Zagreb.

Vidimo se u srijedu u Zelenoj akciji!

** Događaj će biti organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.