hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Suradnjom do rezultata

Područje jezera Rakitje, proglašeno je 2019. godine dijelom Natura 2000 područjem s ciljem očuvanja najveće kolonije crvenokljunih čigri u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kako bi upoznali javnost s ciljevima i razlozima zaštite, te unaprijedili komunikaciju među dionicima zaštićenog prostora JU Zeleni prsten održala je tribinu “Natura područje Sava kod Hruščiće sa šljunčarom Rakitje – suradnjom do rezultata”.

Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim europskim zemljama, što se ogleda i u činjenici da zaštićena te Natura 2000 područja pokrivaju oko trećinu njenog teritorija. Upravljanje tim područjima na održiv način predstavlja izazov te postoji potreba za poticanjem komunikacije među različitim dionicima aktivnim na tim područjima kako bi se izbjegli potencijalni sukobi i osigurala potpora lokalne zajednice naporima da se ta područja očuvaju što je i bio cilj tribine.

Na javnoj tribini u Samoboru okupili su se svi najvažniji dionici Natura područja Sava kod Hruščiće sa šljunčarom Rakitje –  predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatske elekotroprivrede, Javnih ustanova za zaštitu prirode, Turističke zajednice Svete Nedelje, Državnog inspektorata, Zavoda za ornitologiju, udruga ribiča, lovaca te gospodarstvenika koji djeluju na tom području. Raspravljalo se o modelima upravljanja zaštićenim područjima, načinu izmjene Uredbe o ekološkoj mreži te načinu suradnje s dionicima prostora na projektu o crvenokljunim čigrama kao ciljanom vrstom za zaštitu u Natura području „Sava kod Hruščice sa šljunčarom Rakitje”.  Sudionici tribine saznali su koliko ima čigri u Hrvatskoj, gdje ih ima najviše, čime se hrane, zašto su ugrožene, što ih ugrožava, zašto su nam važne te kako svatko od njih može pridonijeti očuvanju staništa crvenokljune čigre.

Tribina je održana u sklopu projekt “Partneri za prirode” koji je financiran putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u iznosu od 1.400.000 kn. Projekt koordinira Zelena akcija. Partneri na projektu su tri javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima prirode u Hrvatskoj (JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, JU park prirode Lastovsko otočje i Međimurska priroda ) te švicarska nevladina organizacija Pro Natura. Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

**Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom priopćenju isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.