hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Studijski posjet Lesbosu: Solidarnost, kreativnost i kulturna raznolikost

Web  12

Sudjelovali smo na studijskom posjetu na Lesbosu u Grčkoj u sklopu REST_ART projekta od 3. do 9. ožujka 2024. godine.

Na studijskom putovanju imali smo prilike upoznati se i inspirirati radom lokalne partnerske organizacije Lesvos Solidarity, koja djeluje u glavnom gradu Mytilene. Oni su nam predstavili svoj rad i nekoliko projekata koje provode već godinama, a od kojih su najvažniji rad s izbjeglicama i tražiteljima azila i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu gdje je to potrebno. Pružanje pomoći podrazumijeva osiguravanje hrane, smještaja i podrške ljudima u potrebi, promičući integraciju kroz razvoj vještina, znanja i stvaranje prilika za zapošljavanje, ali i povezivanje s lokalnim stanovništvom, zagovaranje za inkluziju i poštivanje ljudskih prava.

Posebno nam je bio zanimljiv posjet Mozaik centru, koji služi kao mjesto za upoznavanje, razmjenu i integraciju, a osnovan je 2016. godine te nudi raznolik raspon kulturnih aktivnosti, kao i besplatnu pravnu pomoć za izbjeglice i lokalno stanovništvo. U sklopu Mozaik centra djeluje i radionica "Safe Passage Bags", koja stvara prilike za zapošljavanje izbjeglica i lokalnih stanovnika. Radi se o uspješnom projektu recikliranja koji od odbačenih prsluka za spašavanje i potopljenih čamaca, kojima su mnogi izbjeglice pokušali prijeći more iz Turske u Grčku, sada stvara nove proizvode poput torbi i torbica koje se zatim prodaju, a novac se koristi za financiranje otvorenih radnih mjesta i vraćanje dostojanstva osobama koje su već prošle kroz mnoge izazove. U sklopu Mozaik centra djeluje još jedna radionica recikliranja nazvana "Humade Crafts", koja ima za cilj senzibilizirati javnost o okolišnim problemima promovirajući kreativnost, recikliranje, procesuiranje i transformaciju odbačenih materijala, rezultirajući time unikatnim ručno rađenim proizvodima od prirodnih i odbačenih materijala.

Jedan od projekata koje provode je "Humans of Pikpa" (Pikpa je izbjeglički kamp na otoku), inspiriran sličnim projektom "Humans of NY", a radi se o prikupljanju i prezentiranju ljudskih priča čitave Pikpa zajednice (izbjeglice, volonteri, lokalno stanovništvo) kako bi se istaknula vrijednost ljudi i priča koje nose.

Tijekom putovanja smo imali priliku upoznati profesore koji rade na Sveučilištu Aegean gdje se bave zaštitom okoliša i umjetnošću, te posjetiti UNESCO globalni Geopark Kalloni koji vodi Okolišni informacijski centar.

Tijekom putovanja smo svakodnevno jeli u restoranu NAN gdje smo mogli probati mješavinu različitih kuhinja (istočne i grčke), mjesto gdje se susreću i komuniciraju različite kulture, a zadnji dan smo imali priliku i sami kuhati te predstaviti lokalne kuhinje zemalja partnera (Egipat, BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka i Hrvatska).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.