hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Srđ je naš - nastavak borbe unatoč ušutkivanjima: nova lokacijska, nova tužba!

Golf resort on top of dubrovnik comparison

Zelena akcija i inicijativa “Srđ je naš” podnijeli su ovaj tjedan novu tužbu protiv lokacijske dozvole za projekt apartmanizacije na Srđu, nakon što je ista izdana početkom ove godine u sjeni blagdana.

Aktivisti i aktivistkinje kreću u novu pravnu bitku kako bi još jednom dokazali već dokazano, i to niti godinu dana nakon što su na sudu srušili staru lokacijsku dozvolu. Međutim, ovaj put posao im otežavaju i tužbe investitora na račun Zelene akcije, pred kojima istovremeno moraju braniti slobodu govora.

“Nova lokacijska dozvola prepisana je stara dozvola. Temelji se na “okolišnoj” dozvoli iz 2017. godine za koju smatramo da grubo ignorira pravno shvaćanje suda koji je prethodnu dozvolu poništio. Protiv obnovljene “okolišne” dozvole tužbom smo, zajedno s Udruženjem hrvatskih arhitekata, ustali u prosincu 2017. godine. Sada osporavamo i obnovljenu lokacijsku dozvolu za koju smatramo da je rezultat pritisaka zbog pokretanja arbitraže protiv Hrvatske”, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Od važnijih razloga za osporavanje lokacijske dozvole,  kao prvo se ističe  činjenica da ovaj projekt, nakon presude Visokog upravnog suda iz 2014. godine, nije u skladu s prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije. Kao drugo, umjesto planiranog vlastitog sustava vodoopskrbe, lokacijskom dozvolom se predviđa priključenje na sustav vodoopskrbe Grada Dubrovnika. I posljednje, provedba javnog uvida u Zagrebu za projekt koji se želi graditi u Dubrovniku je nezakonita.

Kordinator inicijative “Srđ je naš”, Đuro Capor, istaknuo je: “S ovom lokacijskom dozvolom, ponovno je postalo aktualno pitanje tko će platiti infrastrukturu za projekt na Srđu. S rješenjem tog pitanja javnost uopće nije upoznata, odnosno ono se opet dogovara u tajnosti. Prošli put kada se u tajnosti pregovaralo o pitanju financiranja infrastrukture u projekt na Srđu, pokazalo se da gotovo cijeli trošak pada na naš račun.”

Prema dijelovima nacrta ugovora koji su 2016. godine procurili u javnost, sve je bez javne nabave trebao izgraditi investitor za što bi mu novce vratili Grad Dubrovnik i javna poduzeća. Pri tome se zaboravilo na obećanja iz 2013. godine kako će trošak infrastrukture u cijelosti snositi investitor.

“Kako smo se doveli u situaciju da o tome nakon 2013. godine uopće moramo raspravljati? Jedino objašnjenje je da su građanke i građani Dubrovnika 2013. godine prevareni”, zaključio je Capor i dodao: “Nakon pompoznih najava novog gradonačelnika Frankovića o oduzimanju koncesije na Srđu radi utvrđenog kršenja ugovora, muk. Pitamo se, je li to muk potajnog dogovaranja o financiranju infrastrukture?”.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.