hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Škola pobjednica u štednji energije u projektu 'Pametne škole' dobila solarni laboratorij

U Osnovnoj školi Antun Mihanović iz Slavonskog Broda se zadnjih nekoliko dana u veljači odvila aktivnost opremanja solarnog laboratorija.

Škola Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su u natjecanju u uštedi energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko-posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) sa skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika_ca škole. Natjecanje je organizirano u sklopu projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji s učenicima i učenicama te osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesorica fizike, Željka Kačar, sa svojim učenicima i učenicama te uz podršku Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem  su učenici_e sudjelovali_e u izradi uređaja i njihovom programiranju.

Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u travnju.

Opremanje solarnog laboratorija provedeno je u sklopu implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo-BED iz Slavonskog Broda.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.