hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

RWE neće investirati u termoelektranu Plomin C

Plomin

Danas (19.4.2012.) se u Essenu u zapadnoj Njemačkoj održava Godišnja skupština dioničara poduzeća "RWE", njemačkog poduzeća koje je jedan od najvećih proizvođača električne energije u Europi. RWE je zajedno sa hrvatskim HEP-om suvlasnik termoelektrane na ugljen Plomin 2 i do sada je slovio za jednog od najozbiljnijih investitora za novu termoelektranu na ugljen u Plominu.

U radu Godišnje skupštine je uz pomoć naših partnera, Urgewald i Bankwatch, sudjelovao voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan. Na plenarnoj sjednici Godišnje skupštine oko 15:30 h, Toni Vidan je uz pomoć partnera održao 5-minutni govor u ime Zelenog foruma, nacionalne mreže 42 udruge za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. U govoru su objašnjeni razlozi za protivljenje udruga za zaštitu okoliša novoj termoelektrani na ugljen od 500 MW - Plominu C. U govoru je upozoreno na zakonske barijere izgradnji termoelektrane poput neusklađenosti sa nacionalnim i regionalnim prostorno - planskim dokumentima te na protivljenje okolišnih udruga još jednoj termoelektrani na ugljen u Hrvatskoj zbog lokalnog zagađenja i emisija stakleničkih plinova. Naime, u Prostornom planu Istarske županije navodi se da treći blok termoelektrane Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga postojeće i planirane termoelektrane u Plominu može biti maksimalno 335 MW, iz čega slijedi da snaga novog bloka može biti maksimalno 125 MW. Također, u govoru je navedena činjenicu da se u Programu prostornog uređenja RH iz 1999. godine navodi "Do 2015. godine u Republici Hrvatskoj neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih elektrana".

Na direktan upit u govoru da li je RWE zainteresiran investirati u Plomin C, predstavnik Upravnog odbora RWE-a je odgovorio da nisu zainteresirani ulagati u termoelektranu na ugljen ili plin na toj lokaciji. Predstavnik RWE-a je i dodao kako u ovom trenutku nemaju u planu investicije u nove termoelektrane na ugljen u Istočnoj Europi te da oni ne ulažu u "neprofitabilne projekte".

Na direktan upit zašto RWE u Plominu 2 dozvoljava da pepeo sa odlagališta slobodno raznosi vjetar, a sprečavaju isto na lokacijama drugih termoelektrana na ugljen u Europi, predstavnik RWE-a je priznao da postoji problem sa pepelom i da postojeća situacija nije održiva. Predstavnik RWE-a je dodao da su spremni financijski investirati zajedno sa HEP-om 1,2 milijuna EUR-a u tehnološke mjere kako bi se taj problem što prije riješio.

Projekt nove termoelektrane na ugljen "Plomin C" koji se hrvatskoj javnosti predstavlja kao gotova stvar niti ima sve potrebne ekološke dozvole niti ozbiljne investitore koji su u ovo vrijeme poticanja obnovljivih izvora energije i plaćanja penala na emisije stakleničkih plinova spremni ući u takav rizičan projekt.

Dokumenti

RWE neće investirati u termoelektranu Plomin C (20.4.2012)

PDF 75.4 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.