hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Cover ver 1

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu, 1. veljače, u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa "Zagreb te zove" te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Kao razlog za prosvjed, organizatori ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i poskupljuje. Ovo je treći veliki prosvjed u nizu. Nakon prosvjeda ODSTUPI! te zatim KRIV SI!, ovoga puta građani i građanke će poručiti: DOSTA JE!

Također, naglašavaju kako bi Bandićeva moć u Zagrebu bila znatno manja da nema čvrstu podršku HDZ-a u Gradskoj skupštini. Premijer Plenković odlučio se vezati pupčanom vrpcom s ovim USKOK-ovim optuženikom te je jasno kako snosi punu odgovornost za šikaniranje stanovnika Zagreba koje provodi Bandić.

Prvi dan veljače odabran je za prosvjed jer će samo nekoliko dana kasnije Gradska skupština odlučivati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) koji donosi niz problematičnih izmjena. Građani i građanke Zagreba usprotivili su se tome na nekoliko prijašnjih prosvjeda, a tijekom ljeta su poslali preko 30.000 primjedbi na sadržaj, no Grad je sve odbio. Prosvjednici će od svih zastupnika i zastupnica Gradske skupštine zatražiti da se napokon odupru Bandiću i njegovoj politici koja uništava Zagreb, a prvi korak prema tome je glasanje protiv ovakvog štetnog GUP-a.

Zagrebu treba potpuno novi i pravedni GUP koji na participativan način definira razvojnu budućnost našeg grada. Treba nam GUP koji se suočava s posljedicama klimatskih promjena, koji daje odgovor na gorući problem nedostatka priuštivog stanovanja, koji napokon nudi rješenje za kaos u gospodarenju otpadom te donosi red i rješava probleme koje je Bandić stvorio.

Osim toga, upravo 1. veljače započinje novi sustav naplate odvoza otpada, što će nekim kućanstvima povećati račune i do šest puta. Takva Bandićeva pljačka je vrhunac bahatosti jer umjesto da računi pojeftine onima koji otpad odvajaju, znatno će poskupjeti svima. Njegova nedavna izjava kako će u travnju ipak malo spustiti cijene samo je loša manipulacija jer će stanovnici Zagreba i dalje  imati višestruko veće račune nego do sada.

Ovog će puta prosvjed nastupom podržati i nekoliko glazbenika i glazbenica, a cijeli program organizatori će objaviti uskoro.

Facebook događaj prosvjeda je OVDJE.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.