hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Program za štetne projekte

Vlada

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odlukom uputila u zakonodavnu proceduru izmjene Programa prostornog uređenja RH. Predložene izmjene pokušaj su da se olakša realizacija štetnih projekata poput Plomina C i družbe Adria.

Slično kao i kod Zakona o strateškim investicijskim projektima, bez prave analize potreba i utjecaja te mimo kvalitetne javne rasprave, nameću se projekti koji će dugoročno odrediti smjer razvoja. Na ovaj način se jedan strateški dokument koji bi trebao biti okvir za kvalitetan razvoj narednih godina, svodi na razinu spiska za kupovinu u trgovini.

Predložene izmjene zapravo predstavljaju tek uklanjanje prepreka za navedene štetene projekte, a donešene su bez zakonom propisane strateške procjene utjecaja na okoliš. Porazno je da Vlada ovim izmjenama planira ukinuti zabranu izgradnji termoelektrana na ugljen i nuklernih energana što nije učinila niti jedna vlada od 1999. godine. Zabrinjavajuće je da u vremenu kada Europska Unija, čiji dio uskoro postajemo, odustaje od termoelektrana na ugljen, Republika Hrvatska dopušta njihovu izgradnju. Neophodno je smanjiti gubitke u distribuciji električne energije te povećati energetsku učinkovitost. Tehnologije proizvodnjeelektrične energije pomoću sunca, vjetra i biomase svakim danom postaju sve naprednije, a njihova primjena ekonomski sve isplativija. Ako Republika Hrvatska planira krenuti u smjeru energetske neovisnosti, upravo su obnovljivi izvori energije ti na koje se moramo najviše osloniti, jer uvozom ugljena i dalje ostajemo ovisni o uvoznoj energentu, koji će na međunarodnom tržištu postati sve nedostupniji.

Zbog toga tražimo od Sabora da odbaci predložene izmjene Programa prostornog uređenja RH i time pošalje poruku o potrebi za drugačijom energetskom politikom.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.