hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Prognoza za Zagreb 2018. – 2023.: SMEĆAVA!

Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika danas su zatražile izmjene predloženog Plana gospodarenja otpadom Zagreba. Ukoliko Plan bude usvojen u predloženom obliku, do potrebnog povećanja recikliranja otpada neće doći, zbog tretiranja otpada kao smeća, a ne kao vrijedne sirovine. To će rezultirati povećanjem mjesečnih računa zbog plaćanja kaznenih penala EU.

Povodom završetka javne rasprave, udruge su održale performans i konferenciju za medije u prostorijama Zelene akcije. Naglasile su da novi prijedlog Plana prividno donosi napredak zbog viših ciljeva recikliranja, ali njima ne odgovaraju propisane mjere, niti sredstva koja se predlažu. Plan donosi niz zastarjelih ideja koje gradonačelnik Bandić godinama pokušava progurati. Jedna od njih je izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku u kojeg bi se dovozilo i smeće iz Zagrebačke županije.

„Izgradnja centra unesena je u prijedlog Plana iako nisu izrađene zakonski propisane studije koje bi opravdale potrebu za njegovom izgradnjom. To je nastavak besramnog preskakanja procedure i samovolje gradonačelnika Bandića koji štetnim dogovorima poput ovog već više od 17 godina koči napredak sustava recikliranja“, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Sporno je i postupanje s miješanim otpadom koji će se voziti u centar. Naime, zakonski je propisano da se prvo napravi studija izvedivosti koja će odabrati najbolju tehnologiju i definirati kapacitete. Unatoč tome, bez izrađene studije, u prijedlogu Plana propisuje se „energetska oporaba otpada“, za što je na javnom izlaganju potvrđeno da je riječ o pripremi otpada za spaljivanje. 

„Prije izrade studije, gradska vlast već zna koju će tehnologiju koristiti. Očigledno se želi izbjeći usporedba s boljim tehnologijama koje bi dokazale da je spaljivanje nepotrebno. Uzrok tome je zasigurno i želja gradonačelnika Bandića da spaljuje otpad, iako su mu gradski zastupnici micanjem spalionice iz Prostornog plana poručili da je spaljivanje neprihvatljivo“, dodao je Košak.

Među lošim idejama prijedloga Plana ističe se i odvajanje putem neefikasnih spremnika na javnim površinama bez kontrole, izgradnja odlagališta opasnog azbestnog otpada blizu naselja u Resniku, neznatna ulaganja u prioritetne mjere, poput izgradnje centara za ponovnu uporabu i kućnog kompostiranja, te brojne druge na koje smo upozorili komentarima u sklopu javne rasprave.

„Iako se Plan poziva na odvojeno prikupljanje i ciljeve cirkularne ekonomije, po svom sadržaju je baziran na dijametralno suprotnom prikupljanju miješanog komunalnog otpada, kojim se ne mogu postići propisani ciljevi recikliranja“, poručila je Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR. „Plan ne respektira najbolju praksu te je zdravstveno, financijski, ekonomski i ekološki štetan za sve građane i građanke Grada Zagreba i šire za dugoročno razdoblje“, zaključila je.

Udruge pozivaju sve građane i građanke da do kraja današnjeg dana upute komentare na prijedlog Plana. Također pozivaju gradsku vlast da izmijeni prijedlog te da nakon dvogodišnjeg kašnjenja donese kvalitetan Plan kojim bi se nagomilani problemi s otpadom napokon počeli rješavati.

Dokumenti

Komentari Zelene akcije na PGO 2018-2023

PDF 27.5 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.