hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Preliminarni rezultati istraživanja javnog mnijenja na području energetike

Web  28

S obzirom na temu energetske tranzicije preliminarni rezultati statističke analize istraživanja javnog mnijenja pokazuju polarizaciju rezultata.

Dok je 41,3% ispitanika u potpunosti ili donekle spremno na brže uvođenje obnovljivih izvora energije poput solarnih panela i vjetroelektrana, čak i ako bi to moglo donijeti dodatne troškove njihovim kućanstvima, 32,3% ispitanika je neodlučno po tom pitanju dok ih 26,4% nikako ili donekle nije spremno na navedeno.

Ono što je razvidno jasno jest podatak da je 79,1% ispitanika spremno podržati uvođenje obnovljivih izvora energije ukoliko država osigura financijske poticaje kojima bi smanjila troškove za kućanstva.

U tijeku je daljnja analiza svih dobivenih podataka koja će rezultirati smjernicama za razvoj javnih politika utemeljenih na dokazima, a koje mogu poslužiti donositeljima odluka na svim razinama pri poboljšanju okvira za djelovanje građana u energetskom sektoru.

 

---

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Zelene akcije.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.