hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Predstavljena prva antologija domaće klimatske fikcije “Homo Climaticum”

Tumblr inline ooemmxzfxa1ujyitm 1280

Zelena akcija je u suradnji s Kulturtregerom (Booksa) u prosincu 2016. godine raspisala natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije.

Na natječaj se odazvao velik broj autora_ica, što profesionalnih pisaca_kinja što zaljubljenika_ca u poeziju i kratke priče. U knjizi je objavljen dvadeset i jedan rad, od kojih je pet najboljih ilustrirano te ulaze u uži krug natjecanja za prvu nagradu u iznosu od 2.000 kn. Izbor najboljeg rada prepuštamo publici na nadolazećem „Četvrtom E?! - Okolišnom filmskom festivalu“ kojeg i sami možete posjetiti od 21. do 23.4. na prostoru Kina Tuškanac.

Pristigli radovi uvršteni su u knjigu simpatično nazvanu „Homo Climaticum“. Za grafičku pripremu i dizajn knjige zaslužan je Sven Janovski (Zelena akcija), za lekturu Luka Ostojić (Booksa), a za ilustracije Stipe Kalajžić.

Samo predstavljanje knjige održalo se u četvrtak, 13. travnja, u ugodnom ambijentu Bookse u Zagrebu. Odaziv je bio povelik, no samo je jedna osoba falila, spisateljica Milena Benini, koja je bila spriječena. Milena Benini je naime članica žirija natječaja zajedno s Dorom Sivka (Zelena akcija) i Dunjom Kučinac (Booksa).

Izazov natječaja bio je iskazati vlastiti pogled na budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života te su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose, svakodnevni život.

Igor Milković, jedan od autora koji je nazočio promociji knjige, objasnio je kako mu je cilj pri ovom natječaju bio iskazati upravo tu originalnost koju spekulativna fikcija nudi. „Odabrao sam kao smještaj SAD u budućnosti, za sto godina, gdje je vidljiva u principu ta komponenta fantastičnog, komponenta magičnog realizma“, rekao je autor.

Svi koji su prisustvovali predstavljanju imali su priliku dobiti svoj primjerak knjige. Za sve one koji nas nisu mogli posjetiti u Booksi, knjiga će se moći nabaviti na Okolišnom filmskom festivalu u Kinu Tuškanac, a bit će i dostupna na internetskoj stranici Zelene akcije već krajem ovog mjeseca.

Na čitanje pet najboljih radova, među kojima će publika moći jednog i nagraditi novčanom nagradom, dođite na otvorenje Okolišnog filmskog festivala u petak 21.4. u 19h u Kino Tuškanac! 

U užem krugu je pet najboljih radova:
Nada Topić: Dvije
Karolina Kliman: Zahtjev za poruku
Dejan Šiptar: Dobro je
Igor Milković: Barnabas
Goran Čolakhodžić: Sredstva proizvodnje

Pogledajte cijelu fotogaleriju na Flickru Zelene akcije.

Blog i fotografije: Karla Gracin (na praksi u Zelenoj akciji)

 

**Predstavljanje knjige održano je u sklopu projekta “School of Sustainability” kojeg Zelena akcija provodi u partnerstvu s Friends of the Earth Europe.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.