hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pozivamo vas na predavanje "Ostaci pesticida u ljudskom organizmu - putevi zagađenja i utjecaj na zdravlje"

Pesticidi sliika

Zelena akcija vas poziva na predavanje "Ostaci pesticida u ljudskom organizmu - putevi zagađenja i utjecaj na zdravlje" koje će se održati u četvrtak, 20 lipnja, s početkom u 20:00 sati. Predavanje će se baviti utjecajem dugotrajne izloženosti vrlo malim (subtoksičnim) količinama pesticida na ljudsko zdravlje, kao i načinima na koji ostaci pesticida dospijevaju u ljudski organizam. Predavanje se održava u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1, u dvorištu.

Utjecaj dugotrajne izloženosti malim količinama toksina na ljudsko zdravlje u posljednje je vrijeme predmet vrlo intenzivne znanstvene debate. Sve je više dokaza da mnoge kemikalije mogu imati ozbiljan utjecaj na zdravlje čak i kada se javljaju u dozama koje su do sada smatrane potpuno sigurnima. Pesticidi, kao potencijalni toksikanti, su zbog svoje široke primjene u suvremenoj poljoprivredi predmet naročitog interesa znanstvenika i javnosti. Kronična izloženost malim (subtoksičnim) dozama pesticida može poremetiti niz biokemijskih reakcija odgovornih za normalno funkcioniranje mnogih metaboličkih sustava u tkivima i biološkim tekućinama ljudskog organizma.

Predavanje će se baviti novim znanstvenim spoznajama o utjecaju ostataka pesticida na zdravlje te načinima na koji oni (kroz hranu i okoliš) dospijevaju u naš organizam. Na predavanju će, osim toga, biti riječi i o utjecaju na zdravlje "Glifosata", vrlo raširenog herbicida (sredstva za suzbijanje korova) koji je predmet paneuropske kampanje nedavno pokrenute od strane mreže Friends of the Earth Europe. Zelena akcija, kao udruga članica mreže Friends of the Earth, pridružila se zahtjevima za strožom kontrolom i dodatnim istraživanjima Glifosata izraženima u spomenutoj kampanji.

Predavačica je dr. sc. Tihomira Gojmerac, toksikologinja i znanstvena savjetnica, sudionica više znanstvenih istraživanja o zdravstvenim i okolišnim efektima pesticida.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.