hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Postignut globalni sporazum o GMOu

Kuala Lumpur - Tijekom prošlotjednog 1. susreta zemalja potpisnica Biosafety protokola - globalnog sporazuma o Genetski modificiranim organizmima

Kuala Lumpur - Tijekom prošlotjednog 1. susreta zemalja potpisnica Biosafety protokola - globalnog sporazuma o Genetski modificiranim organizmima, donesene su ključne odluke koje su korak naprijed u zaštiti potrošača, poljoprivrednika i okoliša od rizika koje krije GMO.

O zaključcima konferencije u Kuala Lumpuru, u kojoj je i sama sudjelovala, predsjednica Zelena akcije, mr. Jagoda Munić je rekla:

"Vlade koje su se obavezale na suradnju oko Protokola o biosigurnosti uspješno su se oduprle pokušajima koalicije predvođene SAD-om da se zaobiđu prava potrošača, poljoprivrednika i građana na izbor prirodnih usjeva i hrane. GMO-i predstavljaju realnu i trenutnu opasnost za okoliš, te zdravlje i život ljudi širom svijeta. Sada smo na pravom putu da uspostavimo sustav koji će biotehnološke korporacije prisiliti da preuzmu odgovornost za štetu koju prouzroče svojim GM proizvodima."

Utvrđene su 3 ključne točke sporazuma:

Odgovornost

Trenutno ne postoji međunarodni sustav odgovornosti za štetu prouzročenu GMO-om ali zahvaljujući zalaganju zemalja poput Etiopije, Malezije i Kolumbije, nakon naredne 4 godine biti ćemo znatno bliže tom cilju. Radna grupa za sustav odgovornosti ima jasan i obavezujući mandat da pripremi međunarodna pravila i procedure o odgovornosti do 2007. godine. SAD se snažno opirao toj odluci , no s obzirom da nisu potpisnici protokola, njihove primjedbe nisu uzimane u obzir.

Usklađenost

Dogovorene su mjere usklađenosti od presudne važnosti, te je odabran petnaesteročlani odbor za usklađivanje koji odmah počinje sa radom. Nadalje, važno je da je odbor sastavljen od stručnjaka koji će raditi kao pojedinci a ne predstavnici zemalja što će depolitizirati donošenje odluka. Također je dogovoreno da slučajeve neusklađenosti mogu prijaviti i druge stranke, te da sustav neće ovisiti o samoprijavljivanju. Mjere koje će se poduzimati u slučaju neusklađivanja uključuju pružanje potpore zemljama koje imaju problema s osiguravanjem kapaciteta, obznanjivanje pojedinih slučajeva te izricanje opomena. Za uporne prekršitelje se u budućnosti na temelju konsenzusa mogu dogovoriti i strože mjere.

Identifikacija

Pravilnik o razvoju i implementaciji jasnog označavanja genetski modificiranih organizama nije bio po volji lobija biotehnološke industrije, no stranke u sporazumu su ipak zatražile strože zahtjeve što znači da zemlje uvoznice mogu zatražiti detaljne informacije o pošiljkama koje sadrže GMO te ih odbiti ukoliko im se to ne predoči. To bi značilo veliki napredak u mnogim postojećim primjerima trgovine.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.