hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Pametne škole: Održan solarni festival u Slavonskom Brodu

U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu u srijedu, 8. svibnja 2019. godine, održan je solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili_e učenici i učenice, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu.

Sve ovo dio je projekta „Pametne škole“ kojeg u partnerstvu provode Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, koji je i nositelj projekta, Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko – posavska županija i Tuzlanski kanton.

Kroz projektne aktivnosti učenici i učenice su dokazali kako je moguće samo malim promjenama u navikama ostvariti bitne uštede u potrošnji energije. Iskazali su i veliku kreativnost u osmišljavanju i izradi različitih solarnih inovacija te pokazali kako mladi itekako znaju ponuditi kvalitetna rješenja.

Solarni festival održan je upravo na ovom mjestu jer je osnovna škola Antun Mihanović prošle godine pobijedila u natjecanju u štednji energije „Navike promijeni – školu opremi“. Tada je čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s oko 40.000 učenika i nastavnika sudjelovalo u natjecanju u štednji električne i toplinske energije i potrošnji vode, a u Hrvatskoj je najuspješnija bila upravo osnovna škola Antun Mihanović. Sve škole zajedno su bez ikakvih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika, prosječno uštedjele 7% energije. Time su učenici i učenice te osoblje škole pokazali kako je moguće vrlo jednostavno i bez ikakvih zahvata uštedjeti novac te smanjiti potrošnju energije, a time i štetan utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Kao nagradu za pobjedu škola je dobila solarni laboratorij, u čijem opremanju je u veljači ove godine sudjelovalo 15-ak učenika i učenica, uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te mentora iz Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku. Učenici i učenice izradili su 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sustav, za čije je postavljanje u projektu bila zadužena Brodsko – posavska županija.

No kako nije dovoljno samo štedjeti energiju, već je potrebno napraviti i tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, na solarnom festivalu predstavljene su i inovacije sudionika kampa mladih inovatora kojeg su u sklopu projekta u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu organizirali Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija i Centar za razvoj i podršku. Tada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola, uz vodstvo petorice mentora, 7 dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Sudionicima solarnog festivala obratili su se Bernard Ivčić iz Zelene akcije, Ismet Salihović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, ravnateljica OŠ „Antun  Mihanović“ Snježana Vinarić te zamjenik župana Brodsko – posavske županije Damir Mirković.

Fotografije s događaja možete pronaći ovdje.

Projekt se realizira sredstvima EFRR i IPA II fondova (85%) iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014.- 2020. i sredstvima Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalna zaklade za razvoj civilnog društva. Odgovornost za sadržaj ovog događaja snose organizatori.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.