hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Otvoreno pismo Vladi RH povodom najava gradnje novog bloka termoelektrane Plomin

Photo by me maya

Poštovani predsjedniče Vlade, ovim putem Vam se obraćamo s molbom da nam iznesete službeni stav Vlade RH o projektu gradnje novog bloka termoelektrane na lokaciji Plomin, posebno o odabiru goriva i tehnologije.

Naime, tu temu smatramo jednom od ključnih aktualnih problema na području energetike, te se nadamo da su pojedine izjave o potpori gradnje termelektrane Plomin C na ugljen, koje u medije dolaze iz Vlade, izvučene iz konteksta ili pogrešno interpretirane i da ne odražavaju službeni stav Vlade.

Zanima nas prihvaćate li stav Vašeg koalicijskog partnera IDS-a, čiji predsjednik je prije samo godinu i pol dana izjavio izjavio: „Poznato je da Županijski prostorni plan ne predviđa mogućnost izgradnje Plomina na ugljen i naš stav po tom je pitanju vrlo jasan. Ako HEP nastavi s takvim ponašanjem ne uvažavajući mišljenje građana, naići će na žestoki otpor i ovim putem ih upozoravam da se ne igraju s nama.“ što je i objavljeno na službenim web stranicama te stranke. http://www.ids-ddi.com/m/1002/2516/


Želimo naglasiti da u EU nakon 2007. godine prema analizi European Climate Foundation-a niti jedna nova termoelektrana na ugljen nije dobila dozvolu za gradnju, te se nadamo da niti nova Vlada nema namjeru koristiti taj prljavi i zastarjeli energent.

Pored toga, interesira nas kako namjeravate informirati javnost o svojoj energetskoj politici, te na koji način mislite uključiti zainteresiranu javnost u raspravu o ovom području od izuzetne važnosti za zaštitu okoliša i održivi razvoj Hrvatske.
Nažalost, prošla Vlada RH  je poticala aktivnosti Hrvatske Elektroprivrede s ciljem gradnje novog bloka termoelektrane (TE) Plomin na ugljen, čemu se udruge za zaštitu okoliša odlučno protive iz niza razloga, a koje smo iznijeli u okviru rasprave o studiji utjecaja na okoliš (SUO) projekta Plomin „C“:

  1. U Prostornom planu Istarske županije na ovoj lokaciji dozvoljena je gradnja samo TE na plin i to iste snage kao TE Plomin 1. SUO predviđa gradnju TE na ugljen, i to 4 puta veće snage od Plomina 1. Predstavljanje ovog projekta kao „zamjene postojećeg bloka 1“ je potpuno neprihvatljivo i predstavlja obmanjivanje javnosti.
  2. .Zadovoljavanje naših potreba za električnom energijom uvozom ugljena vodi u energetsku ovisnost popraćenu višim cijenama energije.
  3. Nije jasno tko će imati koristi od gradnje TE Plomin „C“. Niz medija je najavio da će ovaj objekt biti u stranom vlasništvu te da Hrvatska neće imati koristi od proizvedene energije.
  4. U prijedlogu najprikladnije varijante zahvata u pogledu utjecaja na okoliš ponuđena su različita tehnološka rješenja samo jedne varijante – one na ugljen. Neprihvatljivo je da SUO ne uzima u obzir druge lokacije i druge izvore energije tj. propušta ispuniti obavezu analize varijantnih rješenja i njihovih utjecaja na okoliš.  Čak za ugljen, od mogućih rješenja se ne uzima nužno najbolje, niti dugoročno najisplativije. Također, studija ne uvažava opredjeljenje Istarske županije da se kao energent koristi plin.
  5. Nije zajamčeno da će dovoljno kvalitetan ugljen biti dostupan tijekom cijelog radnog vijeka elektrane. Već sad postoje pokazatelji da neki od najvećih svjetskih proizvođača isporučuju ugljen sve niže energetske vrijednosti.
  6. SUO ne navodi kada će TE Plomin „C“ biti zatvorena niti gdje će se i na koji način zbrinjavati otpad. Ukupna količina emisija CO2 koja bi bila emitirana iz kompleksa TE Plomin će se zbog povećanja ukupne snage znatno povećati u usporedbi s postojećom razinom emisija. Osim toga, u studiji se ne navodi usklađenost tih emisija s ciljevima EU za 2050. godinu – uz ovakvu elektranu smanjenje za 80-95% će biti potpuno nemoguće.
  7. «Čiste tehnologije ugljena», koje se navode u SUO, zapravo ne postoje. Postoje samo tehnologije koje su malo manje prljave od već korištenih, ali problem emisija ostaje, naročito CO2. Upravo to je i problem i s TE Plomin „C“.

Nadamo se brzom i nedvosmislenom odgovoru te napominjemo kako se uskoro očekuje odluka resornog ministarstva o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš

S poštovanjem,

Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije
 

Dokumenti

Otvoreno pismo Vladi RH povodom najava gradnje novog bloka termoelektrane Plomin (27.2.2012.)

PDF 57.6 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.