hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Nova vlada, fosilna rješenja?

525921 10150611513880677 78216830676 9370918 169173639 n

Danas, 28. ožujka, u 11h aktivisti Zelene akcije održali su prosvjednu akciju pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka u znak prosvjeda protiv najave gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu.

Danas, 28. ožujka, u 11h aktivisti Zelene akcije održali su prosvjednu akciju pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka u znak prosvjeda protiv najave gradnje novog bloka termoelektrane na ugljen u Plominu.

Aktivisti su na Trgu sv. Marka na kartu Republike Hrvatske istovarili ugljen kao znak da će on zatrpati Hrvatsku i time joj dugoročno onemogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova, što će kao članica Europske unije biti dužna napraviti. Transparentom „NOVA VLADA, FOSILNA RJEŠENJA?“ pitali su Vladu želi li se opredijeliti za stara rješenja jer se od ove Vlade očekivalo više.

Zelena akcija je 27. veljače poslala Vladi RH pismo sa zahtjevom iznošenja „službenog stava Vlade RH o projektu gradnje novog bloka termoelektrane na lokaciji Plomin, posebno o odabiru goriva i tehnologije“. S obzirom na to da se Vlada nije očitovala do danas, mjesec dana kasnije, odlučili smo napraviti prosvjednu akciji u kojoj tražimo od Vlade da se napokon službeno očituje.

U Programu prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999., članku 3-18, piše: „Do 2015. godine u Republici Hrvatskoj neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energana“. Prema tome, izgradnja novog bloka Plomina na ugljen nije u skladu s prostornom dokumentacijom.
Projekt se predstavlja kao „Rekonstrukcija… u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta“, što je neprihvatljivo zavaravanje javnosti i pokušaj zaobilaženja uvjeta prostorno planske dokumentacije.

„Od nove Vlade očekivali smo novu viziju razvoja, a ne oživljavanje davno odbačenih fosilnih projekata. Pokušaj da se Plomin C predstavi kao rekonstrukcija postojeće elektrane Plomin 1 daje nam dovoljno mogućnosti da pravnim sredstvima zaustavimo ovaj projekt“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.
Želimo vjerovati da će u formalnom procesu procjene studije o utjecaju na okoliš inicijativa izgradnje termoelektrane na ugljen biti odbačena.

Kontakt:
Toni Vidan
098 385 650

Fotografije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.

---------------

Otvoreno pismo Zelene akcije Vladi RH:
http://zelena-akcija.hr/hr/programi/energetika_i_klimatske_promjene/otvoreno_pismo_vladi_rh_povodom_najava_gradnje_novog_bloka_termoelektrane_plomin

Komentari Zelena akcije na SUO za Plomin C:
http://zelena-akcija.hr/uploads/zelena_akcija/document_translations/000/000/811/Primjedbe_SUO_Plomin_ZA_final-1.pdf?1330469312

 

Dokumenti

Nova vlada, fosilna rješenja? (28.3.2012.)

PDF 52.8 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.