hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Naša hrana-naša odluka!

Im000481

Akcijom ispred Sabora upozorili smo saborske zastupnike na Zakon o genetički modificiranim organizmima koji se nalazi u saborskoj proceduri

Zelena akcija ispred Sabora: Naša hrana-naša odluka!  Zagreb, 16.03.2005.

Akcijom ispred Sabora upozorili smo saborske zastupnike na Zakon o genetički modificiranim organizmima koji se nalazi u saborskoj proceduri.
Aktivisti, obučeni u kabanice Zelene akcije i maske u obliku GMO i običnog kukuruza, dijelili su zaborskom zastupnicima letke o GMO-ima, stručno mišljenje o manjkavosti Zakona i jabuke s porukama "HOĆU ZNATI HOĆU ODLUČITI" te "NAŠA HRANA - NAŠA ODLUKA".

Naime, ovaj prijedlog Zakona imam mogućnost zabrane sijanja GMO-a u pojedinim područjima, ali isto tako ostavlja mogućnost Vladi RH da dozvoli sjetvu istih u određenim područjima. Pritom treba napomenuti da je procedura odobravanja manjkava jer smanjuje utjecaj građana u odlučivanju i pravodobnom informiranju.

"Zakon je u mongim segmentima prilagođen Europskoj Uniji, u kojoj također nema potpune zabrane sijanja, ali  je informiranje i sudjelovanje javnosti u odlučivanju hoće li se neki GMO odobriti za hranu ili sijeanje, daleko naprednije nego u ovom prijedlogu Zakona. Smatramo da bi hrvatski građani morali imati barem jednaka prava i mogućnosti za sudjelovanje u ovom procesu kao što to imaju, npr. građani Austrije." rekla je  Mr.sc. Jagoda Munić, Predsjednica Zelene akcije.

Zelena akcija traži od saborskih zastupnika da vrate ovaj Zakon na doradu nadležnom Ministarstvu jer u ovom obliku nije prihvatljiv.

Dokumenti

Naša hrana-naša odluka! - Mišljenje Zelene akcije o konačnom prijedlogu zakona

PDF 82.1 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.