hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Koje ustupke HEP nudi za „Plomin C“?

Fotka plomin

Na dan isteka roka za predaju obvezujućih ponuda u procesu izbora strateškog partnera za TE Plomin C, ministar Vrdoljak je izjavio da su tri tvrtke predale ponude za njenu izgradnju. Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra vjeruju da su razlog tome vrlo povoljni uvjeti koje je HEP ponudio investitorima, a koji su zapravo nepovoljni za hrvatske građane s ekonomskog aspekta, te s aspekta zdravlja, okoliša i energetske neovisnosti.

Udruge raspolažu pravnom analizom dokumenta koji je HEP koristio u fazi poziva na iskaz interesa za TE „Plomin C“. Prema njoj, neke od sadržanih odredbi u neskladu su s pravilima EU, što u startu predstavlja ozbiljna ograničenja za realizaciju ovog projekta. Sadržaj pravne analize javno ćemo prezentirati na tribini o ekonomskim aspektima TE „Plomin C“ koju organiziramo u ponedjeljak, 5. svibnja, u 11:00 sati u Klubu novinarskog doma u Zagrebu. Na tribinu su pozvani i predstavnici HEP-a te Ministarstva gospodarstva.

Kao što je poznato, Greenpeace je napravio analizu prema kojoj će Plomin C u svojem životnom vijeku uzrokovati 680 slučajeva preuranjene smrti, kao i tisuće slučajeva ozbiljnih oboljenja i gubitka radnih sati zbog bolesti godišnje. Ono što je manje poznato u slučaju Plomina C, a često je prešućeno od strane predstavnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva, jest pitanje dugoročne ovisnosti o uvoznom energentu. Gotovo svi dijelovi nove termoelektrane bili bi uvezeni, jednako kao i svo gorivo u sljedećih 40-ak godina njenog radnog vijeka, dok se njenom izgradnjom, a osobito njenim radom, ne bi otvorio značajan broj radnih mjesta.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.