hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Izvještaj s predavanja "Sudjelovanje javnosti u odlučivanju o pitanjima okoliša"

Predavanje zeljka

Predavanje "Sudjelovanje javnosti u odlučivanju o pitanjima okoliša" održalo se u prostorijama Zelene akcije 28. siječnja 2010. godine. Predavač je bila voditeljica Programa razvoja prava okoliša Zelene akcije dipl. iur Željka Leljak-Gracin.

Fokus predavanja bio je na pravnom okviru Europske unije kojim se regulira sudjelovanje javnosti u pitanjima okoliša, posebice na promjene koje je u hrvatsko zakonodavstvo donijela primjena Aarhuške konvencije. Diskusija nakon predavanja, koja je trajala otprilike pola sata, bila je usmjerena ponajprije na praktične probleme vezane uz sudjelovanje Javnosti. Većina sudionika rasprave izrazila je svoje nezadovoljstvo trenutačnom praksom (ne)osiguranja sudjelovanja javnosti u donošenju odluka vezanih uz okoliš. Više sudionika je ukazalo na činjenicu da postupci javnog uvida često nisu oglašeni na vrijeme niti na pravi način, a mišljenja koja građani na njima iznose uglavnom se ne uzimaju u obzir. Neki su sudionici izrazili želju da se legislativa izmjeni tako da obvezuje izvođače projekata sa značajnim utjecajem na okoliš da uvaže primjedbe pripadnika lokalne zajednice, barem u slučajevima kada se većina njih slaže da su izmjene u pojedinim segmentima projekta nužne.

Video snimku predavanja možete pogledati klikom na karticu "VIDEO" (gore).

Predavanje je organizirano u sklopu projekta pod nazivom „Što članstvo u EU znači za hrvatski okoliš?" koji financira Europska komisija u okviru programa IPA INFO 2008.

Dokumenti

Letak: Pridruživanje EU i sudjelovanje javnosti u zaštiti okoliša

PDF 302 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.