hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Inicijativa Vratite magnoliju: Štulićevih tisa više nema!

Vratite magnoliju

Odbor za prostorno uređenje Gradske skupštine Grada Zagreba je jučer većinom glasova potvrdio zahtjeve inicijative "Vratite magnoliju" i donio Zaključak kojim se traži hitna obustavu radova na Trgu žrtava fašizma dok se ne provede javna rasprava o prijedlogu rješenja uređenja zelene površne oko Doma likovnih umjetnika i cijelog tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, stručna javna rasprava i savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti.

Usprkos tome, gradska vlast je u zoru posjekla Štulićeve tise, još jednu od svima nam predragih oaza zelenila. Odmazda? Inat? Ili jednostavno primitivizam? Možda najviše strah da se ne dogodi vidljivi presedan popuštanja pred voljom građana i struke.

Zahvaljujući sjednici odbora, javnost je, nakon tjedana i tjedana traženja informacija, po prvi put imala priliku za kratki uvid u dokumentaciju projekta uređenja Trga žrtava fašizma, koji je prva faza realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a koja obuhvaća i ulicu Franje Račkoga i Trg žrtava fašizma. Ono što se može na osnovu doista kratkog uvida zaključiti jest da se projekt mijenja u hodu, očito bez ikakvih stručnih konzultacija.

U odnosu na javnosti dostupne informacije o početnom rješenju projekta, prema kojima se cijeli park oko paviljona trebala pretvoriti u travnjak i posjeći drvored u Ulici Franje Račkog, vidljive su dvije izmjene vezane uz zelenilo: sačuvat će se pet platana na rubnim dijelovima livade oko paviljona i nešto grmlja na livadi i sačuvat će se oba drvoreda u ulici Franje Račkog. Ali i pored toga, projektom je predviđeno rušenje čak 22 stabla i 20 grmova, uključujući i rijedak i dekorativan grm prstenaste konopljike koji je u istom elaboratu najprije proglašen zaštićenim, a zatim određen za rušenje!

Pored toga, posađene „zamjenske“ magnolije nisu predviđene projektnom dokumentacijom, i svakom je vidljivo kako su posađene u hodu, kao reakcija na prosvjede građana i građanki kada je gradonačelnik obećao „da će trg nakon preuređenja biti tri puta ljepši i imati dva puta više magnolija.“  Ni krive ni dužne, magnolije su zasađene na potpuno nesuvislim mjestima i bez ikakvog plana.

Bez obzira na tugu zbog sječe Štulićevih tisa i svega ostalog do sada posječenog zelenila, inicijativa nastavlja s prosvjednim druženjima srijedom i pritiskom da se sačuva ostatak zelenila i da se takvi vrijedni prostori u gradu Zagrebu ne planiraju autokratskim potezima gradonačelnika. Štulićevih tisa više nema i ne smijemo dozvoliti da se zavboravi ova sramota i nasilništvo kao i  tko je za to odgovoran!!

Inicijativa podsjeća kako je ovo tek početak realizacije projekta tzv. Pješačkog centra izvrsnosti koji se proteže od Draškovićeve ulice, Trga burze, preko ulice Franje Račkoga, Trga žrtava fašizma, Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove ulice, a o kojemu javnost i struka zna vrlo malo ili gotovo ništa.

Inicijativu "Vratite magnoliju" čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Podupiratelji Inicijative : Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.