hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Inicijativa Vratite magnoliju: Mi smo ovdje, a gdje su institucije?!

Građanke i građani, udruge, inicijative i stručnjaci okupljeni u inicijativu Vratite magnoliju okupili su se i ove srijede 09. 05. 2018. u 18:00 sati na Trgu žrtava fašizma, na sada već redovitom protestnom druženju.

„Ovo je naše peto po redu protestno druženje na kojem ćemo ponovo jasno i glasno poručiti da se devastacija Trga žrtava fašizma mora zaustaviti! Mi želimo da se naš grad razvija u skladu sa željama i potrebama njegovih stanovnika, poštivajući zakone i pravila struke, a ne stihijski, nepromišljeno i u korist nekolicine koja je imuna na procedure i zakone. Danas smo ovdje i kako bismo poručili da nećemo odustati, da smo još uvijek tu, ali i da pitamo: A gdje su institucije?! Jer koliko god ih jasno i glasno prozivamo i ponavljamo svoje zahtjeve, oni nas ne žele razumjeti ili nas ne žele čuti. Zato još glasnije i još jasnije poručujemo: Mi smo ovdje, a gdje su naše institucije?! Zašto šute?!“ – poručuju iz inicijative "Vratite magnoliju".

Inicijativi „Vratite magnoliju” i ove su se srijede pridružile brojne inicijative iz svih dijelova grada, a okupljenima se obratio predstavnik udruge Siget. „Danas je Novi Zagreb napadnut sa svih strana. Samo u Sigetu u istom trenutku radi izgradnje stambeno poslovnog kompleksa ostajemo bez zelene površine u vlasništvu grada, uništava se Brodarski institut, institucija koja traje sedmo desetljeće. Gaze se institut i radna mjesta samo zato da bismo dobili još jedan poslovno-stambeni kompleks u naselju koje je davno završeno. Također, na samom kraju naselja, na vodozaštitnom području izgrađena je ilegalna autopraonica koju niti jedna institucija ove zemlje nema snage maknuti.“ – poručuju iz udruge Siget.

Okupljene građane i građanke organizatori su pozvali da i oni pošalju prijave i zahtjeve nadležnim institucijama, te da zviždaljkama glasno poruče što misle o njihovoj dosadašnjoj šutnji. Građani su jučer potpisali više od 200 prijava i zahtjeva, a s obzirom na veliki interes s ovom aktivnošću nastavljaju i dalje. Na kraju službenog programa svoju su podršku svirkom dali i članovi grupe JeboTon.

Cijela fotogalerija nalazi se ovdje.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani  iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD.

Podupiratelji Inicijative : Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani grada Zagreba

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.