hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Građani i građanke su prije 8 godina izabrali tri ‘najmutnije tvari’ u Zagrebu

Tumblr inline op2rq7hv4h1ujyitm 1280

Podsjećamo što nam je donijelo 16 godina vladavine Milana Bandića.

Na današnji dan (28.4.2009.), prije 8 godina, Zelena akcija i Pravo na grad održali su akciju predstavljanja „Izbor tri najmutnije tvari u zagrebačkoj MUTNOJ vodi“ s nagradnim putovanjem na Siciliju. Prezentaciju smo morali održati bez dozvole jer gradskoj upravi očito nije bilo u interesu da se MUTNA promovira kao vrhunski zagrebački proizvod. 

Tada smo pozvali građane_ke da izaberu 3 najmutnije tvari u zagrebačkoj MUTNOJ vodi - politička korupcija, građevinske muljaže, zloupotrebe gradskog novca, izigravanje institucija i procedura, suludi gradski projekti, bahato ponašanje…sve su to bili sastojci MUTNE.

Na izbor je bilo ponuđeno 12 odabranih mutnih priča:

  • afera Krašograd;
  • Arena Zagreb: dug za buduće naraštaje;
  • Dubravkin put i ostala uništavanja zelenila;
  • gradonačelnikovo stambeno pitanje;
  • Gradska kavana: najskuplja kava koju su Zagrepčani popili;
  • neopravdana poskupljenja komunalija;
  • premlaćivanje direktora Zagrebačkih cesta;
  • razbacivanje gradskim novcem izvan Zagreba;
  • skupa gradnja kuma Penave;
  • slučaj Cvjetni trg;
  • zagađena voda na Vrbanima;
  • zapošljavanje Tojčića, Kovačevića i drugih u Holdingu.

Do 17. svibnja 2009. godine, preko 2000 građana_ki sudjelovalo je u izboru i ocijenilo da su tri najmutnije tvari u periodu od 2005. do 2009. godine bile: Arena Zagreb - dug za buduće naraštaje, slučaj Cvjetni trg te zagađena voda na Vrbanima.

Dobitnica glavne nagrade, trodnevnog putovanja na Siciliju za dvije osobe, bila je Martina Berger. Izvlačenje dobitnika nagrade prvobitno je bilo najavljeno kao skup na otvorenom, no kako je Grad Zagreb ponovno muljao s izdavanjem dozvole za njegovo održavanje, događaj je odgođen te je prezentacija održana u Novinarskom domu.

Pogledajte snimku s proglašenja tri najmutnije tvari na Facebooku.

Više informacija o tri najmutnije tvari koje su izabrane 2009. godine :

Arena Zagreb: dug za buduće naraštaje

Građani_ke Zagreba dobili_e su impresivno novo zdanje na samom ulazu u grad. Njegova cijena je prava sitnica: tek nešto više od dvjesto milijuna eura. No na sreću, ova ne baš smislena i rentabilna investicija ne mora se platiti odmah. Zapravo, današnja gradska vlast ne mora puno brinuti o tome. Kredit je doduše bitno veći od cijene izgradnje, ali je lijepo raspoređen na tri desetljeća. I kad ta vlast, a i rukometno prvenstvo budu tek crtice u povijesti grada, rata za Arenu i dalje će dolaziti na naplatu građanima_kama.

Slučaj Cvjetni trg

Za mutnu vlast trgovi su prvenstveno građevinske parcele, a vrlo su pogodni i za zbrinjavanje automobila. Jedan privatni investitor poželio je izgraditi ogroman shopping centar, podzemnu garažu i elitne stanove unutar bloka na Cvjetnom trgu. Za to mu treba ni manje ni više nego komad pješačke zone, nekoliko ozbiljnih izmjena GUP-a i dozvole za rušenje u zaštićenoj povijesnoj jezgri. Koliko god su se građani_ke tome protivili, gradonačelnik je ostao uporan u tome da omogući ovo urbanističko samoubojstvo.

Zagađena voda na Vrbanima

Tvrtke Zagrebgradnja i Geoprojekt izgradile su nekoliko stambenih zgrada na Vrbanima. Međutim, odlučile su uštedjeti na vodovodnim cijevima. U jesen 2007. ispostavilo se da voda sadrži ogromne količine mineralnih ulja i nije za piće. Iako je problem gradskim vlastima bio poznat već godinu dana prije, nisu poduzele ništa. Gradonačelnik je problem zamutio obećanjem kako će flaširati zagrebačku vodu. Tada su Zagrebgradnja i Geoprojekt naveliko zamjenjivali zemljišta s Gradom i gradili nove stambene blokove.

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.