hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Golf resort na Srđu – Povjerenstvo zanemarilo utjecaj na okoliš i prirodu

66164 10200448644647461 681823287 n

Protivimo se mišljenju Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš koje je jučer u Zagrebu prihvatljivim za okoliš ocjenilo utjecaje izgradnje kontroverznog projekta golf-resorta na Srđu. Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) da odbije izdati rješenje za ovaj ekonomsko i okolišno štetan projekt.

Na platou Srđa, posljednjem slobodnom prostornom resursu grada Dubrovnika, planira se izgradnja 240 vila i jedan hotel s 1200 ležajeva u zoni namjenjenoj za golf i rekreaciju, te povrh toga još 1600 ležajeva u apartmanima dva turistička naselja. Na 330 ha, čak je 47.93 ha zauzeto vilama i apartmanima, od čega je 27.9 ha na području rekreacije namjenjene za golf i ostale sportove i njihove prateće sadržaje. Ovakva gruba manipulacija namjenom zemljišta je bila uobičajena za vrijeme Sanaderovog protuustavnog Zakona o igralištima za golf, te je tragično da koalicijska Vlada nastavlja s istom praksom koju je uspostavio bivši predsjednik Vlade.

Bivša Ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy je odbila započeti proces procjene utjecaja na okoliš za projekt prije nego se donese urbanistički plan uređenja, dok je Ministar Zmajlović dozvolio ovaj proces na samom početku svog manadata. Povrh toga, MZOIP je čak tri puta vraćalo SUO na doradu iako je ista mogla biti vraćena samo jedanput. To znači da je MZOIP, sukladno zakonu, trebalo odbiti zahtjev investitora nakon što prva dorada Studije nije zadovoljila kriterije, a ne pogodovati investitoru i dozvoljavati mu još čak dvije dorade.

Brzanjem procedura i podilaženjem golferima želi se progurati projekt izgradnje golf resorta s vilama i apartmanima na Srđu prije nego ga građani Dubrovnika odbace na referendumu za koji su se izborili skupljanjem potpisa za njegovo raspisivanje.

Ekonomska studija temeljem koje je SUO pozitivno ocijenila socio-ekonomske doprinose za grad Dubrovnik je potpuno neutemeljena po mišljenju stručnjaka s Ekonomskog fakulteta, Instituta Ivo Pilar i Instituta za turizam te u sebi ne sadrži sve troškove infrastrukture koje će platiti grad Dubrovnik i RH. Osim toga, procjena utjecaja na okoliš i prirodu uopće ne anlizira utjecaj čak 20 ha turističkih naselja sa 1600 ležajeva kao niti pristupne ceste i ostalu infrastrukturu.

U SUO nije napravljena procjena utjecaja na faunu, ni na morski ekosustav. Ovaj projekt bi trajno uništio 62% prirodnih površina šuma i šumskog zemljišta, od čega je dio šuma hrasta medunca "duba" u nacionalnoj ekološkoj mreži. Također, nedovoljno je procijenjen utjecaj gnojenja na površinske i podzemne vode te more. Prema podacima prezentiranim u SUO, ukupno korištenje gnojiva kroz godinu daleko nadmašuje gnojenje na poljoprivrednim površinama, i predstavlja drastičnu promjenu u uspredbi s postojećim stanjem, dok se količine za pesticide uopće ne navode.

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja je bilo višestruko kritizirano zbog nekvalitetnih studija utjecaja na okoliš i odbacivanja prijedloga i komentara javnosti, kako od građana, udruga za zaštitu okoliša, relevantnih i cijenjenih stručnjaka, tako i od Europske komisije. Ukoliko ministar Zmajlović potpiše pozitivno riješenje o prihvatljivosti SUO za golf resort na Srđu, to će značiti da nije napravio ništa kako bi, po njegovom vlasitim riječima, vratio povjerenje javnosti u studije utjecaja na okoliš.

Primjedbe na SUO Zelene akcije i inicijative "Srđ je naš" možete pročitati ovdje.

Primjedbe na SUO udruge "Čovjek na zemlji" možete pročitati ovdje.

Dokumenti

Primjedbe udruge "Čovjek na zemlji" na SUO projekta Srđ

PDF 120 KB

Primjedbe Zelene akcije i Inicijative "Srđ je naš!" na studiju utjecaja na okoliš projekta Srđ (30.1.2013)

PDF 672 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.