hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Godišnji sastanak „čudaka koji grle drveće“- gdje drugdje nego u šumi

Godišnja skupština Young Friends of the Earth (YFoEE) ove godine održala se u Litvi, od 23. do 27. travnja, u prekrasnom selu Lapiai, u blizini Klaipede. Tamo se sastalo nas oko 25 aktivista i aktivistkinja iz gotovo cijele Europe kako bi izabrali novi „steering group“ (upravni odbor) i dogovorili plan aktivnosti za narednih godinu dana.

Iz Hrvatske smo išle čak nas dvije - Maruška, kolegica iz naše Aktivističke grupe, kao članica te steering grupe ispred Zelene akcije, i ja kao predstavnica Zelene akcije. I tako, dok je u Zagrebu cijeli tjedan nemilosrdno pljuštalo, nas dvije smo uživale na sunčanom sjeveru.

Litva je prekrasna zemlja koja svojim prirodnim bogatstvima podsjeća na Hrvatsku. Lijepo vrijeme koje nas je ugodno iznenadilo i nevjerojatna toplina i pozitivnost naših domaćina zauvijek će nam ostati u najljepšem sjećanju. Voljela bih jednoga dana ponovno posjetiti Litvu. Odličnoj atmosferi uvelike su doprinijeli aktivisti i aktivistkinje YFoEE svojom iskrenošću i razigranošću, uz ozbiljnost i razboritost u razmišljanju te posvećenost svojim ciljevima kakvu se rijetko viđa.
Ipak, neki su se posebno istakli. Upravni odbor jednoglasno je izabran posljednji dan sastanka. Šesteročlanu ekipu čine naša Maruška, Clémence iz Francuske, Afrida iz Velike Britanije, Jamie iz Irske, Max iz Njemačke te Olav iz Norveške. Ovaj odgovoran i nimalo lak posao Maruška preuzima po drugi put, dok su svi ostali članovi novi u grupi. Vjerujem da će odlično surađivati i da je pred njima uspješna godina.

Budući da sam od kraja prošle godine uključena u Food and Agriculture (Hrana i poljoprivreda) radnu grupu YFoEE, posebno sam se veselila ponovnom susretu s ljudima iz svoje grupe jer smo svi vrlo uzbuđeni zbog početka naše nove kampanje koju smo nazvali Food unplugged! U toj kampanji promovirat ćemo, pod sloganom Far from perfect: our food system revealed (Daleko od savršenog: razotkrivanje našeg prehrambenog sustava), teme iz Manifesta o hrani i poljoprivredi koji su napisali aktivisti i aktivistkinje iz naše radne grupe. Uskoro će se na našim stranicama naći i hrvatski prijevod. Uz objašnjenja i edukaciju o problemima sadašnjeg poljoprivrednog i prehrambenog sustava, promovirat ćemo brojna rješenja ovih problema kao što su permakultura, urbano vrtlarstvo, organski uzgoj, poljoprivredne zajednice, eko sajmovi i tržnice, razmjene sjemena i sl., a koja postaju sve popularnija.

Kao ključnu točku naše kampanje vidimo ovogodišnji summer camp (ljetni kamp) koji će se održati u Bugarskoj od 14. do 20. 8. Kamp se održava uz jezero u podnožju planine Dobi koje zadivljuje svojom ljepotom. Ovo područje već je poznato po održavanju Eko festivala Beglika (21. -24. 8.) koji okuplja brojne zaljubljenike u prirodu te uz glazbena i umjetnička događanja nudi zanimljive radionice koje potiču svijest o odgovornom odnosu prema prirodi. U tom duhu planiramo organizirati i naš ljetni kamp koji će se održati neposredno prije festivala kako bi sudionici mogli ostati i na festivalu. Cilj kampa je educirati i potaknuti mlade ljude da savjesno i na održiv način postupaju prema prirodi i prirodnim resursima, da donose promišljene odluke pri kupovini prehrambenih i ostalih proizvoda te podučiti ih raznim vještinama kojima mogu doprinjeti održivom poljoprivrednom i prehrambenom sustavu u svojim zajednicama.

Neke od vještina koje planiramo razmjenjivati na kampu su permakultura, urbano vrtlarstvo, kompostiranje, prepoznavanje divljih jestivih biljaka i brojne druge. Uz to planiramo i edukaciju, diskusije i radionice o ostalim važnim temama kojima se bavi YFoEE unutar ostalih radnih grupa.  Climate Justice (Klimatska pravda) radna grupa intenzivno radi na zagovaranju zaustavljanja praksi koje doprinose povećanju ispuštanja stakleničkih plinova i klimatskim promjenama, dok nova radna grupa pod nazivom Unconventional gas (nekonvencionalni plin, što uključuje hidrauličko frakturiranje, tzv. fracking) nastoji zaustaviti nekonvencionalne metode crpljenja plina koje su izrazito štetne za prirodu i lokalne zajednice. Ove grupe također planiraju godinu prepunu aktivnosti, uključujući kampanju Climate spring koja je nedavno započela pa nema sumnje da će i na samom kampu biti vrlo dinamično i zanimljivo.

Jedna od stvari koja se također trenutno događa su izbori za Europski parlament (EP) i YFoEE je za ovu priliku napravio kratak video kojim želi educirati mlade ljude o važnosti njihova glasa na izborima. Drugi dio te kampanje odnosi se na same parlamentarce/ke i kandidate/kinje za parlament pa je tako YFoEE sastavio otvoreno pismo koje se sastoji od zahtjeva i očekivanja od sljedećeg EP-a – okolišno i društveno pravednu i održivu budućnost.

Ovaj je sastanak za mene, kao i ostali događaji YFoEE, bio poput inkubatora inspiracije te sam se napunila energijom te s novim idejama i vizijama se vratila u Zagreb. Zato volim ovakve događaje. YFoEE je odlična prilika za mlade aktiviste i aktivistkinje da putuju i upoznaju ljude iz cijelog svijeta, da se druže, razmjenjuju vještine, znanje i iskustva iz aktivističkog i osobnog života te stvaraju mrežu koja svojom zajedničkom snagom sudjeluje u ostvarenju brojnih pozitivnih promjena u ekološkom i društvenom segmentu. I zato bih savjetovala svima koje zanima eko-aktivizam da iskoriste ovu priliku i da se uključe u aktivnosti YFoEE.

Sara Matić, aktivistkinja Zelene akcije

(Cijelu fotogaleriju s događaja možete pogledati ovdje).

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.