hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

GMO - EU ograničava uvoz kukuruza iz SAD

Eukukuruzusa

Dok je u tijeku potpisivanje otvorenog pisma o dopuni prijedloga Zakona o GMO kojom bi se pojačale odrednice o informiranju i uključivanju javnosti u proces stavljanja GMO-a na tržište, prve posljedice neinformiranosti i netransparentnosti već se vide ...

De facto zabrana stočne hrane na bazi kukuruza

Brisel, 13.04.2005.

REZULTATI: Mađarska suzdržana, Litva i Malta nisu prisutne, 22 zemlje za zabranu.

Dok je u tijeku potpisivanje otvorenog pisma o dopuni prijedloga Zakona o GMO kojom bi se pojačale odrednice o informiranju i uključivanju javnosti u proces stavljanja GMO-a na tržište, prve posljedice neinformiranosti i netransparentnosti već se vide ...

Europska unija je danas uvela hitne mjere ograničavanja uvoza stočne hrane iz Sjedinjenih Američkih Država. Zemlje članice EU, su skoro jednoglasno glasovale za prijedlog ograničavanja uvoza ilegalno genetički modificiranog kukuruza, iz SAD-a. Dopustit će se samo uvoz kukuruza koji je certificiran da je legalno genetički modificiran. Kako ne postoji način za točno utvrđivanje kontaminiranosti, a SAD ne provodi segregaciju, te mjere će vjerojatno rezultirati de facto zabranom uvoza stočne hrane bazirane na američkom kukuruzu, za doglednu budućnost.

Agrokemička tvrtka Syngenta, je prije tri tjedna priznala da je četiri godine prodavala nelicencirano GM sjeme – zvano Bt10 – američkim zemljoradnicima, i da je taj kukuruz ušao u Europu. Od tada, Syngenta, odbija javnosti dati podatke potrebne da bi vlade mogle provesti ispitivanja uvezene hrane na prisustvo nezakonito genetski modificiranog kukuruza.

Novi zakon je primjenjiv na uvoz glutenske hrane i usitnjenog ječma (stočna hrana) koji se proizvode od genetski modificiranog kukuruza. Između ostalog, navedeno je "Unatoč zahtjevima Europske komisije, vlasti SAD-a nisu mogle dati bilo kakvu garanciju da u kukuruzu nema prisustva Bt10»... zbog toga što ne postoji segregacija ili mjera praćenja porijekla..."

Opširnije:
Izvorni članak na Friends of the Earth Europe

Dokumenti

Prijevod izvornog članka GMO - EU ograničava uvoz kukuruza iz SAD

PDF 109 KB

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.