hr en
  • promijeni kontrast
  • promijeni pismo

Europska mreža udruga okolišnih pravnika tvrdi: Republika Hrvatska prekršila Arhušku konvenciju

Upitnik

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdili su prošli petak da Ministarstvo neće odustati od prekršajnog postupka protiv Zelene akcije, a ni Vlada RH se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju. Izgledno je stoga da će se Zelena akcija morati na sudu braniti od optužbe Ministarstva prema kojoj udruzi, u najgorem slučaju,  prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu i do 800.000 kuna.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdili su prošli petak da Ministarstvo neće odustati od prekršajnog postupka protiv Zelene akcije, a ni Vlada RH se još uvijek nije očitovala o cijelom slučaju.

Izgledno je stoga da će se Zelena akcija morati na sudu braniti od optužbe Ministarstva prema kojoj udruzi, u najgorem slučaju,  prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu i do 800.000 kuna.

Do sada su Zelenoj akciji javnu podršku pružile brojne udruge civilnog društva iz Hrvatske, ali i inozemstva. Posebno izdvajamo pismo europske mreže udruga okolišnih pravnika «Justice and Environment» koja smatra kako ovakvim postupanjem državnih tijela, Republika Hrvatska krši odredbe Arhuške konvencije koju je ratificirala 2007. godine te je time otvorena mogućnost pokretanja postupka protiv Hrvatske pred međunarodnim tijelima.  

Na inicijativu Ureda za udruge Vlade RH, predstavnici Zelene akcije su se sastali u petak 2.10.2009. godine s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Predstavnici Zelene akcije su ponovili zahtjeve da se povuče optužni prijedlog te da se sankcioniraju politički odgovorni za ovakav svjesni pritisak na udrugu, a predstavnici Ministarstva su s druge strane izjavili kako neće odustati od daljnjeg  prekršajnog postupka.

Zelena akcija je u posljednjih desetak dana dobila javnu podršku brojnih udruga i inicijativa civilnog društva koje od kojih možemo izdvojiti Zeleni forum (mreža 42 udruge za zaštitu okoliša u RH), GONG, Centar za mirovne studije, B.a.B.e., Mreža mladih Hrvatske, Volonterski centar Zagreb, nezavisne studentske inicijative za besplatno obrazovanje širom zemlje itd.

Isto tako međunarodne organizacije poput «Friends of the Earth International» (najveća mreže udruga za zaštitu okoliša na svijetu) su poslale prosvjedna pisma Vladi RH, Ministarstvu zaštite okoliša, ali i dužnosnicima Europske komisije.

Posebno izdvajamo pismo europske mreže okolišnih pravnika  «Justice and Environment» (J&E) koja smatra da je ovakvim postupkom prekršena Arhuška konvencija (UNECE Konvencija o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša) koju je Republika Hrvatska ratificirala 2007. godine. Prema spomenutoj Konvenciji nevladine organizacije igraju izuzetno važnu ulogu u donošenja odluka u pitanjima okoliša upoznavanjem javnosti, ali i tijela javne vlasti na okolišne probleme. Kao takve, ove organizacije su pod zaštitom Konvencije i njenih provedbenih mehanizama prema čl 3. st. 8. Konvencije.

Okolišni pravnici iz J&E smatraju da, kad okolišne udruge rade direktne akcije kako bi stavile okolišne probleme u centar pažnje, ne rade ništa drugo nego jednostavno ostvaruju svoja prava predviđena Konvencijom. Takve akcije mogu imati različite oblike, ali sve su u cilju bolje zaštite okoliša i učinkovitijeg donošenja odluka. No, ako su udruge radi  takve aktivnosti  kasnije kažnjene, progonjene ili uznemiravane na bilo koji način, kao npr. prijavljene za prekršaj nadležnom sude, takav postupak tijela javne vlasti  je jasno kršenje ljudskih prava i nepoštivanja Arhuške konvencije. Članice J&E smatraju kako, osim što je potpuno pogrešno, ovakvo postupanje Ministarstva može dovesti i do pokretanja postupka protiv Hrvatske pred Odborom Arhuške konvencije koji prati usklađenost članica Konvencije s njenim odredbama (UNECE, Ženeva) pa pa i  postupka pred Europskim sudom za ljudska prava (COE, Strasbourg) protiv Hrvatske.
 

Kontakt:

  • Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije, 098 719253

Naše sadržaje možete prenositi u integralnoj ili prerađenoj verziji uz navođenje organizacije Zelena akcija - pod uvjetima licence Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ovo dopuštenje se ne odnosi na stock fotografije i embedane sadržaje drugih stvaratelja.

Design & development: Slobodna domena Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.